Potencijalni kupac Pržara moraće da investira minimum milion evra

Kompanija Simpo je u drugoj polovini jula ponudila na prodaju kultni Hotel Pržar u Vranju, ugostiteljski objekat sa tradicijom dužom od četrdeset godina, mestom dragih uspomena mnogih Vranjanaca i putnika namernika.

Generalni direktor Simpa Slađan Disić kazao je da mnogi kritizeri prodaje Pržara i "ne znaju da Simpo oglasom uslovljava kupca da u Pržar mora da investira minimum milion evra (investicija se mora potvrditi bankarskom garancijom).

- Moraće da preuzme sve zaposlene i da u desetogodišnjem periodu zadrži istu delatnost - rekao je Disić na konferenciji za medije u Simpu.

On je precizirao da investiranje u Pržar podrazumeva nove smeštajne kapacitete, novi osnovni sadržaj u objektu restorana, otvoreni i zatvoren bazen, spa-centar i sportska igrališta.

- Samo ću da pitam, da li je to loše za Vranje i za sve druge koji dolaze na Pržar?

Ja mislim da je više nego dobro - kazao je Disić.

On je naglasio da se sav posao u vezi sa prodajom hotelsko-ugostiteljskog objekta na Pržaru sada realizuje u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR) te kompanije.

- Dužni smo da svaku meru tog plana realizujemo i za svaku od njih postoje određeni rokovi.

Konsolidacija vlasničke strukture prema UPPR-u podrazumeva da je Simpo u obavezi da zadrži i razvija osnovni biznis, a da sve što poseduje van toga dužan je da u roku od 24 meseca proda, odnosno privatizuje, a da tako stečena finansijska sredstva koristi za tekuću likvidnost, za rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnih kapaciteta u osnovnom biznisu - kazao je Disić.

On je precizirao da je, imajući u vidu da ugostiteljstvo nije osnovni biznis Simpa, kompanija "dužna da taj status reši".

- Mi više ne možemo da sredstva iz osnovnog biznisa izdvajamo za nešto što nije naš bazični biznis, ta praksa je završena i vrlo je skupo koštala našu firmu - kazao je Disić.

On je napomenuo da je jednom već bio raspisan oglas za Pržar.

- U skladu sa UPPR-om naravno, i u saradnji sa Komisijom u kojoj je i jedan predstavnik Ministarstva privrede, ali se niko nije javio.

Rekonstrukcija proizvodnih kapaciteta

Disić je naglasio da će Simpo do 2022. godine, na konto orijentisanja isključivo na osnovni biznis, imati potpuno rekonstuisane proizvodne kapacitete u Vranju, Bujanovcu, Preševu, Radovnici, Zubinom Potoku itd.

Frapantno je bilo za nas da su usledili komentari tipa "Simpo prodaje biser vranjskog turizma", a da su to komentarisali oni koji verovatno nikada nisu popili ni kafu na Pržaru.

Kao da smo mi objavili oglas za rušenje, a ne za prodaju hotela - kazao je direktor Simpa.

Ranije je saopšteno da je početna cena hotelsko-ugostiteljskog objekta Pržar 3,8 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

Prema oglasnoj dokumentaciji Hotel Pržar, sa pratećim objektima, ima površinu od 1.252 kvadratna metra.

Apratmanski deo zauzima 390 kvadrata, a pripadajuća parcela je površine 19.282 kvadrata.

Hotel će biti prodat nakon sprovedenog postupka prikupljanja pisanih ponuda.

PRŽAR

Hotel se nalazi na brdu iznad Vranja, na tri kilometra od centra grada. Izgrađen je na mestu nekadašnjeg omiljenog izletišta, u predivnom ambijentu borove šume. Sa njegovih vidikovaca pruža se impozantan pogled na Vranje i veći deo vranjske kotline. Hotel trenutno raspolaže sa osamnaest soba, dva apartmana i salom za prijem 200 gostiju. U sklopu hotela nalazi se dve sale za sastanke, teren za mali fudbal i kutak za decu. Zahvaljujući odličnoj lokaciji, nekada i modernim sadržajima Hotel Pržar je godinama bio mesto održavanja poslovnih okupljanja, mini seminara, radionica i stručnih skupova.

Najnovije vesti