Posthumna izložba Ninoslava Kostića: Traganje za osmehom i tugom FOTO/VIDEO

Iako moj brat nije više sa nama, mogu da vam kažem da je on život slavio svaki dan, njegove slike i crteži bili si samo jedan od načina na koje je to činio, rekla je Dragana Kostić, sestra prerano preminulog mladog umetnika Ninoslava Kostića, čija je posthumna izložba otvorena u sredu u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

"Ono što je karakteristično za njegov slikarski izraz, jeste da je stalno crtao portrete, u šta se i sami možete uveriti, pokušavajući da uhvati osmeh i tugu kod ljudi.

Tvrdio je da je to najteže uhvatiti, i u tehničkom smislu, a i u uspevanju da se jedna takva emocija prenese na sliku", rekla je Ninoslavljeva sestra Dragana o izložbi koja nosi naziv Snovi dečaka koji nije nosio tregere.

Vesna Marinković Stanković, voditeljka Likovne radionice u Vranju, koja radi u okviru Narodnog univerziteta (Ninoslav je jedno vreme pohađao pripremajući se za prijemni na fakultetu), rekla je da ova izložba "predstavlja, beleži, nosi i slavi život".

Dodala je da će mladog umetnika uvek pamtiti po očima i predivnom osmehu koji pleni.

"Spremao se kod nas u Likovnoj radionici za fakultet, radeći posvećeno i sa velikim žarom.

Svoje misli i osećanja izražavao je kroz crteže i slike.

Crteži su mu raznovrsni, neki analitični i realistični, neki snažni, eskpresivni, nadrealni i jaki, sa jasno izraženom simbolikom.

Dela pred nama su živa i živeće, ona su svedočanstvo jednog života i snova koji su materijalizovani", kazala je na otvaranju Marinković Stanković.

Kako je ispričala njegova sestra, Ninoslav se aktivno bavio crtanjem i slikanjem od 2000, sve do svoje smrti 2019. godine.

Pretežno se izražavao ugljenom i akrilnim bojama, na pak papiru, papiru za skiciranje i na platnu.

Veliku strast i posvećenost uložio je u razvoj svog slikarskog izraza, sa namerom da slikanje bude njegov životni poziv.

"Jedna od prvih naznaka njegove fasciniranosti crtanjem, kao načinom izražavanja, videla se još tokom predškolskih dana, kroz interesovanje za strip, da bi se ta fasciniranost, s početkom osnovne škole, i kroz postepeno upoznavanje sa istorijom umetnosti, proširila na slikarstvo i vajarstvo.

Ako govorimo o poetičkim uzorima koji su uticali na formiranje njegovog osobenog stila, pred kraj osnovne škole otkrio je italijanskog slikara Amadea Modiljanija, koji je uticao na njegov stil u crtanju portreta.

Tokom gimnazijskih dana, posvetio se izučavanju radova Pabla Pikasa i predstavnika kubizma, što je uticalo na kompoziciju njegovih radova i agresivniju upotrebu boja.

Kasnije, pred kraj svog života, otkrio je Salvadora Dalija, što ga je usmerilo da gradi svoj stil okrenutošću ka apstraktnim formama i istraživanju podsvesti kroz slikanje, a po uzoru na kubiste i nadrealiste.

Ta etapa njegovog slikarskog razvoja prekinuta je iznenadom smrću", ispričala je njegova sestra Dragana.

Izložba crteža i slika Ninoslava Kostića biće otvorena do 3. maja.

Profil

Ninoslav Kostić (1994 - 2019) rođen je u Surdulici, a odrastao je u Rataju gde je pohađao osnovnu školu. Završio je potom Gimnaziju Bora Stanković u Vranju. Bio je polaznik Likovne radionice Narodnog univerziteta 2012/2013. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 2018. godine upisao je smer biomedicinsko inženjerstvo. Preminuo je februara 2019. godine u Novom Sadu, u 24. godini.

Najnovije vesti