Posle korone sledi pandemija onkoloških bolesnika u Vranju

Kosta Zdravković, načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju, izjavio je da je u poslednje vreme primećeno da se dosta bolesnika "javlja u uznapredovaloj fazi bolesti, sa već verifikovanim sekundarnim depozitima, što ide u prilog tezi da je zbog pandemije obim preventivnih pregleda smanjen i da će posle pandemije kovida-19 neminovno uslediti "pandemija onkoloških bolesnika".

On je povodom Marta nacionalnog meseca borbe protiv raka - prevencija malignih tumora za zvaničan sajt ZC rekao da se u Dnevnoj onkološkoj bolnici pregledavaju i primaju specifičnu onkološku terapiju "osobe starije od 18 godina, a posebno osobe mlađe od 18 godina sa dijagnostifikovanom malignom bolešću koje se leče u nekoj od referentih ustanova (UKC Niš, UKC Srbija) i imaju neke od akutnih tegoba".

"Onkološke bolesnike mlađe od 18 godina prati i leči pedijatar-subspecijalista onkologije ili hematologije, a takvog u ZC Vranje nema na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite", rekao je Zdravković.

Navodeći statistiku za period od 2018 - 2021. Zdravković je istakao da 13,4 odsto ukupnih istorija bolesti ZC prdstavljaju istorije iz Dnevne bolnice za hemioterapiju.

U Srbiji je tokom 2019. godine od svih malignih tumora obolelo 42.290 osoba (22.544 muškaraca i 19.745 žena).

Iste godine od raka je umrlo 21.340 osoba oba pola - 12.134 muškaraca i 9.206 žena.

Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju.

Muškarci na području Vranja i Pčinjskog okruga najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate.

Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, plućima, kolonu i rektumu i grliću materice.

Maligni tumori pluća i bronha vodeća su lokalizacija i u obolevanju i u umiranju među muškarcima, odnosno drugi su po učestalosti uzrok oboljevanja i umiranja među ženama sa dijagnozom raka.

Tokom 2019. godine u Srbiji je od raka bronha i pluća obolelo 4.794 muškaraca i 2.069 žena, a umrlo je 3.624 muškaraca i 1.618 žena.

Prema oboljevanju i umiranju u populaciji žena, rak dojke nalazi se na prvom mestu među malignim bolestima – u Srbiji je u 2019. godini od malignih tumora dojke obolelo 4.636 i umrlo 1.665 žena.

Prevencija i rano otrkivanje raka

Kao izuzetno delotvoran pristup u kontroli malignih bolesti, prevencija zauzima ključno mesto u svim javnozdravstvenim programima, poručuju iz ZC. U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Najnovije vesti