Posle biste i poprsja Vranje dobija i Justinov spomenik

Posle sednice Gradskog veća krajem radne sedmice, saopšteno je da je u Vranju formiran Organizacioni odbor za izradu i postavljanje spomenika Oca Justina Popovića, uz Boru Stankovića i Đorđa Tasića jednog od najčuvenijih Vranjanaca.

Detalji su nepoznati - nije javno obelodanjeno gde će spomenik biti postavljen, koji vajar će na njemu raditi, kako će izgledati i koliko će taj vajarski posao koštati poreske obveznike.

Gradska većnica Danijela MIlosavljević kratko je samo rekla na konferenciji za medije nakon sednice veća da ja za sada jedino usvojena odluka o formiranju Organizacionog odbora, koji će biti zadužen za realizaciju ove ideje.

Nezvanično, inicijativa za izradu i postavljanje spomenika Ocu Justinu, koji već ima bistu u Gradskom parku i poprsje u zgradi Načelstva Pčinjskog okruga, došla je od Dejana Tričkovića, predsednika vranjskog parlamenta.

Justinova bista, koja se nalazi u gradskom parku u Vranju, izrađena je i postavljena na inicijativu slikara Zorana Stošića Vranjskog, episkopa Pahomija i intelektualaca iz Beograda, Novog Sada i Vranja 1994. godine, istog dana kada je postavljen kamen temeljac za obnovu porušene porodične kuće ovog znamenitog Vranjanca (u njoj je danas smešten Svepravoslavni centar Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski).

U zgradi Načelstva, pak, nalazi se poprsje Svetog oca Justina Popovića, vajarski rad beogradskog vajara Velimira Karavelića, nastao tokom Likovne kolonije u organizaciji Naodnog univerziteta 2019. godine.

Justinovo poprsje je visine šezdesetak centimetara, izrađeno u glini.

Ideju je te 2019. godine, na prijemu kod predsednika Skupštine grada Dejana Tričkovića, inicirao vranjski slikar Mita Ristić.

Još tada se pričalo da je Karavelić spreman da u dogledno vreme uradi i Justinovu bistu u mermeru, koja bi bila postavljena na nekoj od lokacija u užem centru Vranja.

Da li je sada reč o realizaciji te ideje, da li je odlučeno da umesto biste to bude Justinov spomenik, kao i ostali detalji, biće poznati u periodu koji dolazi.

Najnovije vesti