Posle 75 godina: Foto svedočanstvo o akcijama partizana protiv okupatora FOTO

Razni pokušaji okupatora da nas proteraju, porobe, a neretko potpuno unište u nametnutim ratovima jačali su duh i volju nacije kojom su izvojevane mnoge velike pobede, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, otvarajući izložbu "75 godina slobode" u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

- Istorija Vranja ispisana je brojnim događajima iz prošlosti koji su potresli čitav svet u prethodna dva veka, a obeležavanje značajnih datuma grada, usko je vezano za oslobođenje od stranih zavojevača.

Čojstvo i junaštvo u ratnim vremenima oblikovali su srpski identitet kroz vekove, zbog čega je naša ljudska i moralna obaveza da dostojanstveno ističemo zasluge predaka, u istrajnoj i herojskoj borbi, za odbranu otadžbine - dodao je Milenković.

Ova izložba priređena je povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Vranja u Drugom Svetskom ratu, a plod je saradnje Istorijskog arhiva 31. januar Vranje i vranjskog SUBNOR-a.

Direktor Istorijskog arhiva Borivoje Manasijević naveo je da svojevrsni jubilej koji grad obeležava zaslužuje ovakvu izložbu.

- Sva ova dokumenta postavljena kao eksponati predstavljaju izvor istine i čuvaju se u depou Istorijskog arhiva 31. januar.

Miša Stojčić, jedan od autora izložbe, hronološki je predočio istorijske činjenice koje su pratile početak i kraj Drugog Svetskog rata na prostoru Vranja i juga Srbije.

Izložba sadrži 83 foto eksponata o organizaciji i borbenim akcijama partizanskh jedinica protiv fašističkog okupatora u ovom kraju zemlje.

Najnovije vesti