Poskupljuju cigarete od 1. jula, evo i koliko

Vranje - Cigarete će od 1. jula poskupeti najverovatnije za 10 dinara po paklici, piše Blic.

To će se dogoditi zbog akciznog kalendara koji je usvojen krajem 2020. godine.

Prema tom kalendaru, na početku svakog januara i jula do 2025. godine, cigarete poskupljuju zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV.

Ljubitelji duvanskog dima, će prema ovome, izdvajati od 320 do 610 dinara.

Od tog novca u budžet bi trebalo umesto sadašnjih 82,75 da se slije 84,25 dinara po paklici.

Takva praksa biće nastavljena i u 2024. godini, što znači da nas čekaju još dve korekcije cene naviše kako bi se Srbija uskladila sa standardima EU, prema kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

I oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim neće bolje proći, jer će i tečnost za njihovo punjenje imati korekciju i to za dinar po milimetru.

ljubitelji nesagorevajućeg duvana, koji je sve popularniji, imaće udar po džepu jer će i oni zbog korekcije specifične akcize najverovatnije morati da izdvoje bar 10 dinara više po pakli.

Razlog za to je postupak koji ne podrazumeva automatsko povećanje cena, već Vlada Srbije mora da ga odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

Najnovije vesti