Poskupljuje putarina u Srbiji još za 12 odsto

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da očekuje da će poskupljenje putarine u iznosu od 12 odsto na srpskim putevima početi da se primenjuje početkom avgusta, saopštilo je to preduzeće.

Drobnjak za Radio-televiziju Srbiju kazao da je osnovni razlog poskupljenja putarine manjak sredstava za kvalitetno održavanje, kao i da trenutna visina putarine, kako je ocenio, najniža u regionu.

- Ove godine na srpskim autoputevima očekujemo 60 miliona vozila - izjavio je Drobnjak, dodajući da će prihod od naplate putarine u ovoj godini biti oko 26,883 milijardi dinara.

On je naveo da Putevi Srbije tokom građevinske sezone, od aprila do novembra, izvode radove na velikom broju deonica i da se vodi računa da oni minimalno utiču na usporavanje saobraćaja.

- Do petka će biti završeni svi radovi na autoputu, a zadržavanja ima samo na naplatnim stanicama Nais i Doljevac koje će u roku od godinu dana biti uklonjene - dodao je Drobnjak.

On je istakao i da država zajedno sa Svetskom bankom ulaže 40 miliona dolara za proširenje graničnih prelaza, u cilju smanjenja gužvi.

CENOVNIK

Putarina od Beograda do Niša poskupeće sa 800 na oko 900 dinara. Na trasi kojom prolaze oni koji letuju u Grčkoj u Grčku još od 1. jula plaća se veći iznos jer je, nakon otvaranja južnog dela Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, u ovom sektoru počela naplata putarine po zatvorenom sistemu. Za deonicu od Niša, od naplatne rampe Doljevac do Preševa putarina je 540 dinara, a od Beograda do Preševa 1.340 dinara. Posle poskupljenja cena će porasti na 1.500 dinara. Kamioni i vozila sa četiri i više osovina i nosivošću preko 3,5 tona za putarinu od Beograda do Preševa moraće da izdvoje oko 9.040 umesto dosadašnjih 8.070 dinara.

Najnovije vesti