Poskupljenje registracije vozila od Nove godine

Vranje/Beograd - Poskupeće registracija vozila zbog uvećanja lokalnih taksi u 2020. godini, objavljeno je iz Vlade Srbije.

Poskupljenje će u proseku iznositi 60 dinara, zavisnosti od kategorije vozila.

Najveće povećanje je za putnička vozila sa zapreminom motora većom od 3.000 kubika i taksa će iznositi 5.800 dinara umesto 5.740 dinara.

Reč je lokalnim komunalnim taksama i u zavisnosti od grada do grada biće različita cena, odnosno različit stepen poskupljenja.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je za RTS da su vozači u Srbiji u prethodnih deset godina "imali dosta nameta".

To su, kako je rekao, troškovi koji su bili u najvećem broju opravdani - prsluci, zimske gume, prva pomoć.

- Mislim da je vreme da vozači budu malo nagrađeni, da im takse budu smanjene, pogotovo da budu manje onima koji voze ekološki prihvatljive automobile, kao što su vozila na plin i metan.

Da malo kao država stimulišemo uvoz i kupovinu ekološki prihvatljivih vozila - rekao je Okanović i ukazao da je u interesu svih nas da imamo što noviji vozni park.

Prema njegovim rečima, starost voznog parka Srbije je negde oko 16, 17 godina, u zavisnosti od regiona do regiona.

Ne proizvode se više automobili kao što su „golf dvojka“, da traju 30 ili 40 godina, navodi Okanović i dodaje da se sada automobili proizvode tako da traju osam godina.

– Automobil star 16 godina, već je svoja dva života odslužio.

Mi možemo da nabavljamo vozila koja su ekološki prihvatljiva, a nisu toliko skupa, a to su polovnjaci koji ne idu na dizel, već na metan i plin – rekao je Okanović.

Najnovije vesti