Poruka Sedmog septembra: Da živimo i stvaramo u miru FOTO/VIDEO

Nikada ne smemo da zaboravimo naše pretke i njihovu borbu za slobodu, naša je dužnost da ih se sećamo, da ih pominjemo i da na mlade generacije prenosimo slobodarsku tradiciju, jer ko ne poštuje prošlost ne može da se nada svetloj budućnosti, izjavio je na centralnoj gradskoj svečanosti povodom oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu brigadni general u penziji Zoran Lubura.

Lubura, koji je i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Vranju, naznačio je da "danas živimo u miru i slobodi, ali nismo spokojni, jer je međunarodna scena opterećena izazovima i rizicima koji prete da ugroze našu bezbednost".

"Zbog toga moramo biti jedinstveni i složni u odbrani slobode i naših nacionalnih interesa.

Želim vam da živimo i stvaramo u miru i da generacijama koje dolaze ostavimo mir, slobodu i povoljne uslove za život", istakao je Lubura.

Centralna svečanost povodom 7. septembra, Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu, održana je na platou kod Pedagoškog fakulteta, ispred Spomenika revolucije.

Govoreći povodom ovog značajnog datuma gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković naglasio je da u istoriji svakog grada "postoje događaji i datumi, koji su od presudnog značaja za građane koji u njemu žive".

"Sloboda se slavi, i upravo 7. septembar jeste datum koji je zlatnim slovima upisan u istoriju našeg grada.

Naš zadatak je da, negujući slobodarske vrednosti predaka, mi kao njihovi potomci nastojimo da trasiramo put kojim će u budućnosti ići naša deca i buduće generacije.

U godinama koje su pred nama trudićemo se da nastavimo politiku mira, tolerancije, osnaživanja našeg grada u svakom smislu te reči.

Pre svega infrastrukturnim i komunalnim uređenjem, dovođenjem novih investitora, stvaranjem uslova za ostanak mladih i razvojem naše društvene zajednice u celini", kazao je Milenković.

Na spomenik palim borcima cveće i vence položili su gradonačelnik Milenković sa saradnicima, narodni poslanik Dragan Nikolić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, delegacije 4. Brigade Kopnene vojske, BIA, Policijske uprave, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika, Srpskih ratnih veterana i Pokreta veterana Vranje.

Opelo poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske.

U programu su učestvovali hor Muzičke škole Stevan Mokranjac, solisti Nađa Jančić i Velina Stamenković, te Ivana Gačić i Đorđe Antić, učenici Gimnazije Bora Stanković.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...