Porfirije: Zahvaljujući Justinu i Pajsiju duh jevanđelja živi u Vranju FOTO/VIDEO

Zahvaljujući dvojici podvižnika Ocu Justinu i Ocu Pajsiju Svetogorcu koji su obitavali u Svetom Prohoru Pčinjskom duh svetlosti, duh jevanđelja u ovom gradu i prostoru više je nego prepoznatljiv i evo živi i u vama, rekao je u ponedeljak okupljenoj pastvi u Vranju patrijarh srpski Porfirije, gost Vranja i Eparhije vranjske u okviru obeležavanja eparhijske slave Sveti Justin Ćelijski i Vranjski.

"Verujem da će taj duh jevanđelja biti tačka oslonca i vama i pokolenjima koja dolaze", dodao je patrijatrh Porfirije u svojoj besedi nakon svete arhijerejske liturgije koju je sa još nekoliko arhijereja SPC služio u Hramu Svete Trojice u Vranju.

Patrijarh je naglasio da "kroz podvig umnožavanja darova mi izgrađujemo u sebi ono po čemu smo pozvani da se poistovetimo sa Hristom".

" A, a to se, braćo i sestre, zove ljubav.

Darovi su nam dati da bi nam se otvorile duhovne oči, da bismo došli do istinskog znanja i da bismo onda kada vidimo da je neko slabašan potrudili se čitavim svojim bićem da mu pomognemo da on ustane.

Vi jači pomozite slabima da ne biste i vi upali u istu zamku i to je duhovno pravilo.

Ono zbog čega nekoga osuđujemo, to već nosimo u sebi ili pak idemo sigurno ka zamci tog istog što osuđujemo, u koju ćemo upasti.

Nosite bremena jedni drugima i tako ispunjavajte zakon Hristov", kazao je patrijarh.

Nakon liturgije u Hramu Svete Trojice krenula je litija kroz glavnu ulicu do Svepravoslavnog centra Sveti Justin Ćelijski i Vranjski u Baba Zlatinoj ulici, gde je rodna kuća i prvi hram podignut u čast oca Justina Popovića.

Obeležavanje eparhijske slave tamo je nastavljeno rezanjem slavskih kolača u prisustvu ovogodišnjeg kuma slave Đorđa Jakovljevića iz Kragujevca.

Nakon ovog čina odlučeno je da kumstvo za narednu godinu preuzmu Tankosava Gačić, Tanja Jović i Venka Petrović iz Vranja.

Episkop vranjski Pahomije rekao je u svojoj besedi u Svepravoslavnom centru da je prepodobni otac Justin bio "izvor jevanđeljskog života".

"Jer, sve ono što je u jevanđelju pročitao on se trudio da oživotvori, da ostvari, zato smo ga uzeli da on nama bude primer, putovođa", rekao je episkop vranjski.

Patrijarh se nadovezao poručivši svima prisutnima "da čuvaju našu veru, jedni druge, da zaista budu "ono na šta nas je postavio Sveti Sava".

"A, to znači narod Božiji, da volimo svoje, jedni druge, da budemo otvoreni i za one koji drugačije misle, koji se drugačije Bogu mole, da ih svojom ljubavlju i svojom verom uverimo i da im pokažemo da smo svi mi jedni drugima potrebni", zaključio je Porfirije.

Na kraju boravka u Vranju patrijarh je uručio diplome, zahvalnice i poklone najuspešnijim učenicima veronauke na literarnom i likovnom konkursu koji je eparhija raspisala povodom 950 godina Manastira Prepodobni Prohor Pčinjski.

Nagrađeno je devetnaest polaznika veronauke svih urasta, od predškolaca do učenika srednjih škola.

Najnovije vesti