Popović: Povoljni bankarski krediti do 3,6 miliona za preduzetnike

Regionalna privredna komora (RPK) Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga održala je u prostorijama HK Jumko u Vranju prezentaciju Programa promocije preduzetništva i samozapošnjavanja.

Kako je rekao direktor RPK za dva okruga Branislav Popović, program sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj Republike Srbije, uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije, kao implementacionog partnera.

- Cilj programa je podsticaj razvoja preduzetništva kroz objedinjenu podršku za osnivanje novih privrednih subjekata, kao i podsticaj samozapošljavanja i doprinos održivom razvoju i stvaranju novih radnih mesta u Srbiji - rekao je Popović.

Kako je istaknuto na prezentaciji, program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh start-ap projekata - obuku za izradu poslovno investicionog plana, povoljne bankarske kredite, partnera u projektu.

Takođe, obezbeđene su garancije za kredite banaka partnera, kao i bespovratna sredstva korisnicima koji isplate kredit u iznosu od 20 odsto investicije.

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3,6 miliona dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija, kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i niže kamatne stope.

- Ovo je sasvim novi vid start-ap podrške preduzetnicima i samozapošljavanju, jer su u program uključene i poslovne banke, a Privredna komora pomaže u implementaciji, rekao je Popović.

On je istakao da će RPK održati petodnevnu obuku za sve zainteresovane, davaće pomoć u vezi sa dokumentacijom, kao i svaku drugu pomoć oko plasmana, nabavke ili naplate - istakao je Popović.

Najnovije vesti