Poplavljen deo Bujanovca, u okolnim mestima situacija kritična FOTO/VIDEO

Vranje - Novo Naselje i Bujanovačka Banja su u ponedeljak ujutru pod vodom, dve trećine sela Žuželjica je odsečeno, kritično je u Levosoju, Oslaru i Božinjevcu, javlja portal Bujanovačke.

Najavljeno je da u Bujanovac stižu ekipe iz Niša i Vranja sa čamcima zbog eventualne evakuacije stanovništva.

Na sednici štaba za vanredne situacije rečeno je da je Trnovačka reka pred izlivanjem, a najkritičnije je kod Lopardinskog mosta.

Za saobraćaj neprohodan put prema Rakovcu, od mosta kod Doma zdravlja prema tom selu.

Meštani ugroženih naselja su ogorčeni.

Na sednici štaba je rečeno da rade na tome da obezbede bagere od privatnih firmi kako bi intervenisali u Novom Naselju, Banji, Levosoju, Žuželjici i Božinjevcu, gde je najkritičnije.

Obezbeđena su do sada tri bagera.

U prethodna dva dana na jugu Srbije pala je velika količina kiše.

Takođe, Žuželjica kod Bujanovca je zbog izlivanja kanala od nedelje uveče bila odsečena od ostatka opštine, a od ponedeljka ujutro u tom selu radi bager koji raščišćava put.

Predsednik Mesne zajednice Zoran Spasić izjavio je za Bujanovačke da je 2019. traženo čišćenje kanala, pa je taj posao odložen za 2020, ali ni tada nije završen.

- Procena je da bi čišćenje koštalo 300.000 dinara, a sada je šteta daleko veća.

Meštani očekuju da mehanizacija koji je angažovao Štab za vanredne situacije osposobi lokalni put koji je od sinoć neprohodan.

INTERVENCIJA VATROGASACA

MUO je u ponedeljak oko 11 časova saopštio da su u Novom Naselju kod Bujanovca, nakon izlivanja Lopardinskog potoka, vatrogasci-spasioci obavili "intervenciju crpljenja vode iz 10 porodičnih kuća".

OGORČENI MEŠTANI NOVOG NASELJA I BANJE

Svaka manja kiša poplavi Novo Naselje i Bujanovačku Banju, ali ovako ne pamtimo da je bilo, poručili su meštani ovih naselja pored Bujanovca. Izveštač Bujanovačkih je javio da meštani dažu da je popravljen veliki broj domaćinstava.

– Niko ne obraća pažnju na nas, veće treba da se ovako nešto desi. Godinama unazad upozoravamo nadležne na problem kanalizacije ali niko ne reaguje - kažu u Novom naselju.

Jedan bager pokušao je bezuspešno da sanira situaciju u tom naselju. Štab za vanredne situacije radi na angažovanju makar 5 bagera, a za sada su obezbeđena 3.

Kakva je situacija na terenu pogledajte u nastavku, u video materijalu Bujanovačkih.

RAKOVČANI SE SAMI ORGANIZOVALI

Meštani Rakovca kod Bujanovca sami su se organizovali protiv poplave, javio je reporter Bujanovačkih sa lica mesta. Kažu da su uzalud zvali lokalni Štab za vanredne situacije pa su angažovali privatnika sa mehanizacijom. Ugroženo je tridesetak domaćinstava od kanala koji do sada nikada nije očišćen.

Najnovije vesti