Ponovo radi skener

CT skener, aparat Zdravstvenog centra (ZC) Vranje, koji je poslednjih godina više van funkcije nego što je pacijentima služio za dijagnostiku, popravljen je posle skoro pet meseci i ponovo je u funkciji.

Prethodnih meseci, pacijenti su bili primorani da putuju u Surdulicu, kako bi obavili snimanja ovim medicinskim aparatom.

Skener prethodno nije radio u drugoj polovini 2016. godine i početkom 2017, i to oko šest meseci.

Popravljen je početkom 2017, da bi ubrzo opet došlo do kvara na aparatu.

Popravke su komplikovane, jer svaka zahteva proceduru javne nabavke za angažovanje servisera, što uzrokuje veliki protok vremena.

Dijagnostika outem skenera u ZC Vranje funkcioniše po principu zakazivanja i nema listi čekanja.

Na skeneru se ovih dana dnevno pregledava dvadesetak pacijenata.

Skener u Vranju pokriva potrebe stanovnika Pčinjskog okruga i dela Kosovskog pomoravlja, ukupno oko 250.000 ljudi.

Šesnaestoslajsni CT skener, plaćen u proleće 2009. godine pola miliona evra, teško je oštećen u požaru u septembru 2011. godine, kada je plamen zahvatio prostoriju Odeljenja rendgenologije. Do požara je došlo kada se zapalio klima uređaj za hlađenje, instaliran u kabinetu za kompjuterizovanu tomografiju (CT), gde se nalazi i skener. Prilikom kupovine skener je pompezno izreklamiran kao čudo tehnike čijom je nabavkom menadžment ZC najavio konačno rešavanje dugogodišnjeg problema nedostatka aparata za vrhunsku dijagnostiku u lokalnom zdravstvu. Česti kvarovi omeli su u dobroj meri tu njegovu osnovnu funkciju.

Najnovije vesti