Položen kamen temeljac za izgradnju crkve u Manjaku kod Hana

U selu Manjak kod Vladičinog Hana položen je kamen temeljac za izgradnju pravoslavnog hrama, saopšteno je iz sedišta Eparhije vranjske u Vranju.

Episkop Pahomije obavio je čin osvećenja temelja crkve u izgradnji, posvećene Svetom apostolu i jevanđelisti Marku.

U temelj budućeg hrama u Manjaku uzidana je povelja o izgradnji crkve.

Episkop Pahomije, obraćajući se okupljenim meštanima, kazao je da "ličnost koja nema temelja nestaje kada i on nestane sa zemlje, a da sa druge strane svaki koji čini bogougodna dela ostaje zapamćen i posle svog života".

"Neka se svako koliko može potrudi da se izgradnja crkve do kraja završi i ostane u nasleđe kako nama, tako i pokoljenjima koja dolaze", kazao je vladika.

Činu osvećenja prisustvovali su predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović i njegovi saradnici, te članovi Crkvenog odbora i meštani sela Manjak, predstavnici opštinskih institucija i udruženja.

Selo Manjak nalazi se na prostranom planinskom zemljištu, na sastavu potoka Garvanica i Mutnica od kojih nastaje Džepska Reka.

U okolini su sela i naselja Mačkatica, Dikava, Ružić, Ljutež, Mrkovica - Guzevje i Lebet.

Crkvište i manastir

Na sastavu Garavnice i Mutnice nalazi se uzvišenje. Na njegovom temenu vidi se kružni zid građen od kamena. Mestimično je visok metar iznad zemlje. Ovo su ostaci tvrđave iz koje se štitio saobraćaj u dolinama pomenutih potoka. Nedaleko od tvrđave je mesto Manastir. To su ruševine nekog hrama. Po ostacima od zidova vidi se da je hram bio dug oko 6, a širok oko 5 metara. Meštani Manjaka navode da je tu bio „stari srpski manastir“. Kod tog manastira ranije su se meštani skupljali na dan Svetog Jovana. U sadašnjem Manjaku postoje mesta Crkvište i Selište. Na mestu Crkvištu danas se vide slabi ostaci od zidova.

Wikipedia

Najnovije vesti