Policija u redakciji Bujanovačkih po prijavi direktora škole

Vranje/Bujanovac - Pripadnici policije u Bujanovcu u četvrtak su upali u redakciju portala Bujanovačke, kako bi obavili razgovor sa novinarkom Ivanom Jovanović, po prijavi direktora Osnovne škole Branko Radičević Nenada Tasića, koji je naveo da je ona, navodno, neovlašćeno ušla u školsku zgradu i fotografisala.

Kako pišu Bujanovačke, ona je policajcima kazala da u školu "nije ušla neovlašćeno", već "kao novinar i predstavila se prisutnim radnicima, od kojih joj niko nije rekao da su ulazak u školu i fotografisanje zabranjeni".

Direktor Tasić je, kako Bujanovačke navode, u prijavi naveo da je tekst tog portala o renoviranju škole i fotografija na kojoj se vidi da je pao plafon u jednom od školskih toaleta "uznemirio roditelje".

Novinarka je, pak, policiji kazala da je škola javni objekat, a u konkretnom slučaju zbog renoviranja iste nalazi se "u fokusu lokalne javnosti s obzirom na to da njeni učenici već dve godine nastavu pohađaju u prostorijama druge lokalne škole".

"Napominjemo da je koleginica po povratku iz škole nazvala direktora Tasića, koji joj tom prilikom nijednom rečju nije rekao da je neovlašćeno ušla u školu.

Konačno, naša novinarka u školu nije otišla privatno, već se tamo uredno predstavila i objasnila razlog posete, a nije ušla ni u Tasićev privatni posed što bi se moglo okarakterisati kao nedozvoljen čin.

Tasić joj je u telefonskom razgovoru rekao da otpali plafon nije jedini nedostatak koji je primećen nakon rekonstrukcije i da su u školi napravili spisak svih uočenih anomalija koji će predati nadležnima", piše u saopštenju Bujanovačkih.

Redakcija ovog medija smatra da se Tasić prilikom podnošenja prijave policiji "nije upoznao sa osnovnim principima novinarskog posla i interesom javnosti koja ima puno pravo da zna šta se dešava u školi nakon rekonstrukcije".

"Ovde bismo napomenuli čuđenje s obzirom da je Tasić osnivač jednog renomiranog novinarskog udruženja, dakle i medijski radnik, pa bi kao takav trebalo da zna šta je posao medija i novinara.

Redakcija ovom prilikom poručuje da nas ovakve prijave neće pokolebati u našoj osnovnoj misiji-a to je javni interes.

Napominjemo da su pripadnici policije, koji su obavili razgovor, bili maksimalno korektni", navode iz Bujanovačkih.

Moguće poništenje konkursa za izbor direktora

Konkurs za izbor direktora u OŠ Branko Radičević, na kojem je aktuelni direktor Nenad Tasić već bio viđen kao pobednik, verovatno će biti ponovljen jer je, kako pišu Bujanovačke, prosvetna inspekcija navodno "utvrdila brojne nepravilnosti prilikom sprovođenja konkursa".

"Direktor Tasić našem portalu nije mogao da sa da ili ne odgovori na pitanje da li je konkurs poništen, rekavši da je pitanje komplikovano. Zatražio je da mu pitanja dostavimo preko mejla, što smo učinili, ali odgovor nismo dobili do objave teksta", navode iz Bujanovačkih.

Većina Školskog odbora je podržala Tasića na izboru za novog direktora, kao i Nastavničko veće i posle ponovljenog glasanja, do kojeg je došlo jer je prvo bilo neregularno. Zapisnik prosvetne inspekcije sa svim nepravilnostima Tasić je pročitao na Nastavničkom veću još 5. januara, tvrde zaposleni. Tasić je direktor u punom mandatu postao u ferbuaru 2020. godine, posle konkursa na kojem mu je protivkandidat bila učiteljica Snežana Mitić. Ona je za mesto direktora konkurisala i sada.

Najnovije vesti