Policija u pojačanoj kontroli organizovanog prevoza dece

Vranje - Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopšteno je u sredu da će s ciljem zaštite bezbednosti dece i nastavnog osoblja u narednom periodu policijski službenici kontrolisati "da li prevoznici poštuju odredbe Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, imajući u vidu da predstoji period učestalijih đačkih ekskurzija i rekreativne nastave".

"Podsećamo da je organizator prevoza dužan da najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja prevoza obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih lica koja učestvuju u izvođenju putovanja, kako bi saobraćajna policija mogla blagovremeno da obavi kontrolu svih autobusa i vozača.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova dosledno će kontrolisati da li autobusi i vozači autobusa ispunjavaju sve uslove propisane Pravilnikom o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece i neće dozvoliti otpočinjanje prevoza dece dok ne budu ispunjeni svi propisani uslovi.

Takođe, biće intenziviran nadzor u sedištima prevoznika, kako bi se sprečile i sankcionisale nepravilnosti koje su utvrđene u prethodnom periodu.

U slučaju saznanja da škole kao organizatori đačkih ekskurzija nisu blagovremeno obavestile Ministarstvo unutrašnjih poslova o realizaciji ekskurzije, biće obavešteno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti", navode iz MUP-a Srbije.

Najnovije vesti