Pokušali da preko Prohora prokrijumčare 70 originalnih parfema

Vranje - Trojica gruzijskih državljana pokušali su da preko prelaza Prohor Pčinjski prokrijumčare 70 originalnih parfema, saopšteno je iz Uprave carina.

"Na putu ka Gruziji, pokušavajući da nađu najpogodniju rutu za povratak, obišli su gotovo pola Evrope, da bi se na kraju našli na ulazu prelaza Prohor Pčinjski iz pravca Severne Makedonije.

Carinici sa tog prelaza su im postavili uobičajno pitanje da li imaju nešto da prijave, ali su sva trojica putnika iz automobila "citroen C5" francuskih registracija, rekli da sa sobom nose samo lični prtljag.

Tokom detaljnog pregleda prtljaga utvrđeno je da se u torbama sa ličnim stvarima nalazi čak 70 originalnih parfema, toaletnih voda i gelova za tuširanje mnogih poznatih robnih marki - Gucci, Chanel, Prada, Bvlgari, Burberry i dr", navode iz Uprave carina.

Ukupna vrednost parfema procenjena je na oko 5.500 evra.

Putnici su tada pokušali da opravdaju svoj postupak rekavši da su parfemi namenjeni "za poklon porodici i prijateljima u Gruziji" u koju se se vraćaju iz Francuske gde se nalaze na privremenom radu, dodaju iz Carine.

"Podsećamo da prema važećim propisima putnici mogu kao deo svog ličnog prtljaga nositi jedan parfem i jednu toaletnu vodu, a da sve preko toga mora da bude prijavljeno na granici, kao i da količina nikako ne sme da ukazuje na to da je roba namenjena daljoj prodaji", navode iz Uprave carina.

Otkriveni parfemi privremeno su zadržani do okončanja hitnog prekršajnog postupka koji je protiv pomenutih stranih državljana pokrenut pred nadležnim sudom.

Najnovije vesti