Pokret slobodnih građana protiv izgradnje novog stadiona u Vranju

Pokret slobodnih građana Vranja oglasio se u utorak saopštenjem u kome se kaže da se ova politička stranka "najoštrije protivi izgradnji novog stadiona u centru grada".

- Ovim želimo da pokrenemo širu debatu u našem gradu u koju bismo voleli da učešće uzmu stručnjaci iz oblasti sporta, urbanizma, arhitekture, politički činioci u gradu, ali i svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke.

Pokret slobodnih građana će, za početak izneti 10 argumenata koji dokazuju, mišljenja smo, da ovakav projekat ne predstavlja samo lošu ideju ili pogrešan potez jedne lokalne vlasti, već zaumni pokušaj megalomanske pljačke apsolutističke vlasti u fazi krajnje dekadencije.

1. Na Sportsko-rekreativnom centru u najužem centru grada, u čijoj se okolini od 100 metara nalaze četiri srednje škole, vrtić, Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, Dom učenika i Zdravstveni centar, British American Tobacco i gde ne postoje ni elementarni uslovi za održavanje masovnih sportskih priredbi, nije mesto za izgradnju fudbalskog stadiona.

2. Sportsko-rekreativni centar predstavlja jednu od dve preostale "zelene tačke" u gradu, pored gradskog parka, koja bi izgradnjom fudbalskog stadiona bila uništena. Vranju je potrebno više, a ne manje zelenila.

3. Na 300 metara od mesta predviđenog za izgradnju novog stadiona nalazi se stadion "Jumka", sa pomoćnim terenom i bazenom, kojem fali još završetak jedne tribine i reflektori kako bi ispunjavao sve standarde za superligaške utakmice. Gradićemo fudbalski stadion na 300 metara od fudbalskog stadiona!

4. Novi stadion će imati između 8.000 i 10.000 mesta. To znači da se planira da sportske priredbe posećuje svaki deseti Vranjanac, što je, praktično, nemoguće! Gradićemo fudbalski stadion kapaciteta 8.000 mesta koji će koštati oko 12 miliona evra i koji će biti prazan!

5. Za fudbalski stadion sa 8.000 mesta potrebno je obezbediti minimum 2.000 parking mesta, za šta je, po standardima, potrebna površina od minimum 3 hektara, koja, u centru grada jednostavno ne postoji. Gradićemo fudbalski stadion bez parkinga!

6. Stručnjaci iz oblasti sporta upozoravaju da je za održavanje ovakvog objekta potrebno više od 80 miliona dinara godišnje. Grad Vranje, trenutno, iz budžeta grada, za finansiranje celokupnog sporta u gradu izdvaja nešto više od 60 miliona dinara. Gradićemo fudbalski stadion za čije održavanje nemamo para!

7. Za Sportsko-rekreativni centar postoji projekat po kojem ga treba opremiti terenima za rukomet, košarku, tenis, odbojku, odbojku na pesku, atletskom stazom sa podlogom od tartana, trim stazom, veštačkom stenom za penjanje i skejt parkom. Svi ovi sadržaji su preko potrebni našim sugrađanima i koštali bi bar dvadesetostruko manje od novog fudbalskog stadiona. Izgradnjom novog fudbalskog stadiona zauvek ćemo izgubiti Sportsko-rekreativni centar!

8. Da aktuelna gradska vlast nema nikakvu viziju, pa samim tim ni plan razvoja Vranja, notorna je činjenica koju slučaj novog stadiona samo potvrđuje. Gradićemo fudbalski stadion koji ne postoji ni u jednoj strategiji razvoja grada, kao ni u Planu kapitalnih investicija!

9. S obzirom na to da je aktuelna naprednjačka vlast u Vranju Ulicu Jovana Jankovića Lunge gradila duže od šest meseci, imamo razloga da sumnjamo da ona ovakav megalomanski projekat može ikada završiti. PSG se pribojava da ćemo, umesto sadašnjeg Sportsko-rekreativnog centra, dobiti večito gradilište, te da će naši sugrađani zauvek izgubiti jedno od
najpopularnijih mesta za rekreaciju, šetnju i razonodu. Gradićemo fudbalski stadion koji nikada neće biti završen!

10. Pozdravljamo rešenost republičkih vlasti da u centru najsiromašnijeg okruga ulože više od 12 miliona evra. Predlažemo i projekte, koji su, po mišljenju Slobodnih građana Vranja, većeg prioriteta od trećeg fudbalskog stadiona: završetak infrastrukturnog opremanja Slobodne industrijske zone u Bunuševcu, nabavku neophodne opreme za novi Hirurški blok (magnetne rezonance, na primer), izgradnju novog hotela koji bi konačno pokrenuo razvoj Vranjske Banje i/ili izgradnju istog na Besnoj Kobili, rekonstrukciju ulice i izgradnju Bulevara Bore Stankovića, završetak Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, proširenje deponije Meteris i konačno pokretanje reciklažne delatnosti na istoj, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže za sela u priobalju Južne Morave i naselja na obodu grada, završetak Pozorišta Bora Stanković, izgradnju bioskopa, zatvorenog bazena - kaže se u saopštenju PSG Vranje.

Najnovije vesti