Pokrenuta šira kampanja pošumljavanja u Pčinjskom okrugu

Oko 2.600 sadnica različitog vrsta drveća posađeno je tokom vikenda na lokaciji "Goč", u organizaciji Šumskog gazdinstva u Vranju.

Sadnja je obavljena na još četiri lokacije u Pčinjskom okrugu, a šume su obogaćene smrčom, gorskim javorom, topolom i bagremom.

Pored radnika Šumskog gazdinstva doprinos u ovoj akciji dali su đaci Poljoprivredno-šumarske škole Josif Pančić u Surdulici, objavljeno je u saopštenju za javnost Šumskog gazdinstva Vranje.

Osim obnove područja pod šumom jedan od ciljeva ove akcije, poručuju iz Šumskog, bio je i eduketivnog tipa, s namerom da se kod učesnika probudi svest o očuvanju životne sredine i održivom razvoju društvene zajednice.

Kada bi bile pošumljene sve za to pogodne površine kojima gazduju "Srbijašume", ukupna šumovitost Srbije povećala bi se za 1 do 1,5 odsto. Najveći broj površina koje bi trebalo pošumiti da bi se dostigla optimalna šumovitost od 40 procenata su one koje se nalaze u privatnom vlasništvu, navode iz Srbijašume.

Stabla su posađena u sklopu akcije "Zasadi drvo" koja je sprovedena na 34 lokacije u Srbiji.

Planirano je da tokom četvoromesečne kampanje širom Srbije bude zasađeno 50.000 stabala.

U više šumskih požara u poslednje dve godine na području Pčinjskog okruga izgorela je poprilična površina pod šumama.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti