Pojačano zagađenje vazduha u Vranju u januaru

Izveštaj o kontroli kvaliteta vazduha na teritoriji grada Vranja pokazao je da je tokom januara bilo pojačano zagađenje vazduha, navodi se u dokumentu Zavod za javno zdravlje (ZZJZ).

Prema podacima ZZJZ, od 1. do 16. januara na oba merna mesta u gradu koncentracije čađi i sumpor-dioksida su više dana prelazile maksimalno dozvoljene vrednosti.

U ovom periodu, na mernom mestu ZZJZ Vranje, u krugu Zdravstvenog centra (uži centar grada), koncentracije čađi su bile sedam dana preko maksimalno dozvoljnih vrednosti, dok su koncentracije sumpor-dioksida dva dana preko tolerantne vrednosti.

Posebno kritičan period je bio od 6. do 9. januara kada je zagađenje bilo najveće.

Pre Nove godine, prema merenjima ZZJZ, nisu zabeležena značajnija prekoračenja dozvoljenih vrednosti štetnih materija u vazduhu.

Izvori zagađenja vazduha su procesi sagorevanja fosilnih goriva u individualnim kućnim ložištima, kotlarnicama, procesi u industrijskim postrojenjima, izduvni gasovi saobraćajnih vozila i drugo.

U zimskim mesecima zagađenju doprinose i meteorološki uslovi kao što su niska temperatura, povećana vlažnost i povećani atmosferski pritisak.

Rukovodstvo grada Vranja, nakon analize stanja kvaliteta vazduha, predložilo je pre nekoliko dana mere koje bi dovele do smanjenja zagađenja vazduha.

Oprez za decu, trudnice i hronične bolesnike

Sve dok traje ovakva situacija lekari preporučuju oprez, naročito osetljivijim kategorijama stanovništva kao što su deca, trudnice i hronični bolesnici. Posebno bi trebalo da budu oprezni pacijenti sa respiratornim problemima i kardiovaskularnim bolestima kojima se preporučuje da bez preke potrebe ne borave duže na otvorenom prostoru i da izbegavaju teže fizičke aktivnosti.

Najnovije vesti