Pojačano alkotestiranje učesnika u saobraćaju tokom cele naredne sedmice

Pojačanu kontrolu saobraćaja, koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, sprovešće tokom cele naredne sedmice (5 - 11. decembar) pripadnici MUP-a u Vranju i širom Srbije.

Kako je najavljeno iz MUP-a, tokom akcije, koja će se istovremeno sprovoditi u 30 evropskih zemalja (članice organizacije ROADPOL - mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija u Srbiji "svakog dana angažovaće sve raspoložive alkometarske uređaje, kao i uređaje za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu".

Iz policije podsećaju da je od početka 2022. godine, zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja isključeno 57.100 vozača, što je za 11.000 više u odnosu na prošlu godinu.

"Čak 10.580 vozača zadržano je na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu", navode iz MUP-a.

U istom periodu, u službenim prostorijama zadržano je 2.330 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 1.000 više u odnosu na isti period prošle godine, navode iz MUP-a.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom predstojećih slava i praznika, apeluje na sve građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima", apeluju iz ministarstva.

Najnovije vesti