Pogledajte automobile i motore sa skupa ljubitelja tjuninga u Vranju FOTO/VIDEO

Skup ljubitelja tjuninga od nazivom "Night Car Meet 2K17", održan u Sportskom centru u Vranju, okupio je oko 160 izlagača automobila i motocikala.

Vranjanci su mogli da pogledaju veliki broj vozila sa poboljšanim performansama čiji "stajling" podrazumeva prepravke motora i limarije, ugradnju sportskih sedišta, volana, spojlera, branika i drugih delova.

U takmičarskom delu skupa nadmetali su se u više disciplina - kar limbo, paljenje guma, drift na terenu, držanje felni na vreme, najjače ozvučenju u automobilu, a birano je i najbučnije vozilo.

Izlagači i takmičari stigli su u Vranje iz Crne Gore, Makedonije, BiH i Srbije.

Pobednicima su uručeni pehari, a svim učenicima zahvalnice.

Uveče je održana velika žurka sa di-džejevima za sve prisutne.

Auto klub "Major team", uz Turističku organizaciju Vranja suorganizator takmičenja, osnovan je 2013. godine.

Ima oko dvadeset članova.

TJUNING I STAJLING

Tjuning je najskuplja stvar koja može da se uradi na automobilu. Potrebno je da se izdvoji i do 3.000 evra kako bi se motor preradio i automobil podigao sa 300 na 600 konjskih snaga, kažu neki tjuneri. Stajling podrazumeva ugradnju sportskih sedišta, volana, spojlera, branika, plazma cajgera i drugih delova, ali se prilikom ulepšavanja četvorotočkaša moraju nabaviti atesti kojim se potvrđuje bezbednost učinjenih izmena. Ukoliko neko ugradi poliesterski branik ili spojler koji nije kvalitetan, lako može doći do pucanja, a usled saobraćajne nesreće i povrede ostalih učesnika u saobraćaju. Čip tjuning je prva lestvica u modifikovanju i podrazumeva elektronsko poboljšanje performansi motora, gde se softver računara mapira, tako da se menja paljenje, ubrizgavanje goriva i kontrola vazduha. Uglavnom se radi na turbo motorima, posle čega snaga može da se podigne i do 50 odsto. Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju građani mogu prepravljati vozila samo ako to čine za sopstvene potrebe i kada se time unapređuje bezbednost vozila, tehnička kultura i pronalazaštvo, odnosno omogućava obavljanje određenih delatnosti za koje se vozilo posebno ne proizvodi. Pod prepravkom vozila podrazumeva se promena konstruktivnih karakteristika vozila kojim se menja njihova namena, deklarisane tehničke karakteristike vozila ili uređaja i sklopova vozila.

Izvor: mojauto.rs

Najnovije vesti