Pobuna u bujanovačkom Komunalcu zbog plata, toplog obroka i regresa

Vranje - Sto osamdeset zaposlenih u bujanovačkom Javnom preduzeću Komunalac najavili su da će, ako ne postignu dogovor sa poslodavcem, tužiti preduzeće, zbog toga što od 2015. godine radnicima ne isplaćuje regres, topli obrok i zarade u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom, odnosno važećim zakonom, javlja portal Bujanovačke.

Svi zaposleni u Komunalcu okupili su se na Zelenoj pijaci, gde su im sindikalci preduzeća preneli rezultate razgovora sa poslovodstvom i lokalnom upravom.

Predsednik Privremenog organa Adem Hasani kratko je za bujanovački portal kazao da "nije postignut dogovor sa miriteljem (opštinskim pravobraniocem) jer radnici zahtevaju nešto što je nemoguće", te da "o tome poseduje svu dokumentaciju".

Na svojevrsnom zboru, radnici su ponovili stav da će "ono što smatraju da im pripada potražiti na sudu", i najavili da će o svojim problemima "obavestiti resorna ministarstva i samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Radnici tvrde da "nemaju nikakav politički, a kamoli nacionalni motiv, jer u ovome su svi zajedno, i Albanci i Romi i Srbi".

Tužbe tolikog broja zaposlenih verovatno bi stavile "katanac na vrata" ovog preduzeća (šuška se da je 70 radnika već tužilo firmu).

Samo za advokatske troškove Komunalcu za isplatu stiže 90.000 dinara nedeljno.

Opštinski pravobranilac Faruš Islami izjavio je da opština Bujanovac "nije strana u sporu", već želi da kao "neka vrsta moderatora pomogne zaraćenim stranama da dođu do kompromisa".

Najnovije vesti