Po uputstvu Dolovac snažnija zaštita za novinare u Vranju i okrugu

Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju sa područnim tužilaštvima u Vranju i Vladičinom Hanu odredilo je tzv. "kontakt tačke" i primarne obrađivače - zamenike tužioca za predmete u kojima se kao oštećeni javljaju novinari i osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa u oblasti informisanja.

Postupajući po Obaveznom upustvu republičkog javnog tužioca (RJT) Zagorke Dolovac, zavisno od učinjenih krivičnih dela koja je Republičko javno tužilaštvo taksativno pobrojalo, određena je i stvarna nadležnost svakog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju VJT od četvrtka, u tom tužilaštvu je određena zamenica Snežana Stamenković, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju zamenik tužioca Boban Nakić i u Osnovnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu zamenica Ljiljana Petrović.

- Navedena lica biće u stalnoj pripravnosti.

Radi obaveštavanja javnosti, prema Obaveznom upustvu RJT, javni tužioci u svakom tužilaštvu su dužni da u roku od 24 časa od prijema prijave ili obaveštenja formiraju predmet i dodele primarnom obrađivaču.

Obrađivač predmeta je u obavezu da u roku od 48 časova preduzme nužne radnje i pozove oštećeno lice da pristupi u javno tužilaštvo radi davanja dodatnih informacija u vezi sa predmetnim događajem.

Kontak lica određena su i od strane MUP RS, PU Vranje - navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti