Počinju jezički kursevi, krenula peticija za formiranje Ulice mladih u Bujanovcu

Novi ciklus tromesečnih kurseva srpskog i albanskog jezika za sve građane starije od petnaest godina, pokrenut je u Bujanovcu uz podršku Misije OEBS-a stacionirane u tom gradu.

"Nastavljamo uspešnu praksu koju smo pokrenuli 2016. godine.

U Bujanovcu je, uz podršku Misije, pokrenut novi ciklus tromesečnih kurseva srpskog i albanskog jezika", objavljeno je na Fejsbuk stranici Misije OEBS u Srbiji.

Časove će držati nastavnica srpskog jezika Jelena Ranđelović i nastavnik albanskog jezika Hisen Saćipi.

"Časovi se održavaju dva puta nedeljno u onlajn formatu.

Svi zainteresovani kandidati i kandidatkinje za pohađanje časova mogu se obratiti meni i nastavniku Hisenu Saćipiju", navodi Jelena Ranđelović, nastavnica srpskog jezika u Srednjoj školi Sezai Suroi u Bujanovcu.

Polaznici kursa, kako kaže, mogu biti od srednjoškolskog uzrasta pa nadalje.

Najpre će se formirati grupe, a nastavnici će na vreme obavestiti kandidate o terminima časova.

Paralelno sa ovim vidom međuetničke saradnje i zbližavanja kod mladih, u Bujanovcu je pokrenuta inicijativa u vidu peticije učenika srednjih škola Sezai Suroi , koju pohađaju učenici albanske etničke zajednice, i Sveti Sava , u kojoj su većinski srpska deca, za otvaranje Ulice mladih u Bujanovcu.

Ona bi se nalazila na potezu između SSŠ Sveti Sava i Doma kulture, u centru Bujanovca.

Za nekoliko sati na trgu u Bujanovcu mladi iz obe etničke grupe prikupili su više od 200 potpisa.

Većina građana podržava njihovu ideju, ali ima i onih koji smatraju da im Ulica mladih nije potrebna, jer imaju kafiće.

Projekat Ulica mladih, kako kažu, ima za cilj ulicu koja će biti namenjena mladima, gde će moći da provode vreme, druže se i razvijaju kreativne ideje.

"Uglavnom ljudi lepo reaguju na našu ideju i potpisuju peticiju, imamo oko 60 potpisa do sada, mada je bilo nekoliko slučajeva da nam kažu kako nama to nije potrebno, jer imamo kafiće u kojima se družimo", rekle su nam učenice prvog razreda Srednje škole Sveti Sava u Bujanovcu koje su prikupljače potpise.

Na štandu Srednje škole Sezai Suroi bilo je više prikupljenih potpisa.

"Imamo više od 150 do sada, reakcija sugrađana je super, svi nas podržavaju", kažu učenice trećeg razreda Srednje škole Sezai Suroi.

Srednjoškolci veruju da bi Ulica mladih pozitivno uticala na omladinu, te da bi im tako nešto omogućilo da se osećaju uključenim u život zajednice.

Kažu da bi mogli da razvijaju svoje veštine i talente.

"Ova naša ideja može pozitivno uticati na grad i privući mnoge turiste koji su zainteresovani za kreativne projekte i inovativne ideje", poručuju učenice škole Sveti Sava.

Ovom inicijativom žele da obezbede potrebna sredstva za izgradnju Ulice mladih.

M.T.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti