Počinje realizacija projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa

U Vranju je potpisan Sporazum o saradnji sa više gradova i opština o sprovođenju aktivnosti GIZ-ovog pilot projekta "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji".

Potpisivanju sporazuma i sastanku koji je usledio prisustvovali su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, Robert Bu i Marina Babović, predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, gradski većnik Dejan Ivanović, kao i predstavnici relevantnih gradskih službi.

Razgovaralo se o stručnom osposobljavanju, kvalifikaciji, dokvalifikaciji i zapošljavanju Roma i drugih marginalizovanih grupa.

- Zadovoljstvo nam je što je Vranje deo projekta koji će omogućiti sprovođenje inovativnih i održivih rešenja za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva.

Deficitarna zanimanja kod nas su varioci, drvoprerađivači, šivači, kuvari, tako da ćemo u saradnji sa GIZ-om vršiti osposobljavanje pripadnika romske nacionalne manjine, kao i drugih ranjivih grupa, kako bi im se pružila mogućnost zapošljenja i osamostaljivanja, a na taj način bi se i smanjio pritisak na socijalna davanja - rekao je Milenković.

Pilot projekat "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji" trajaće tri godine, sa ukupnim fondom od 10 miliona evra.

Pored Vranja partneri u projektu su i Kruševac, Aleksinac, Kragujevac, Pirot i Subotica, a kao primeri dobre prakse uzeti su Vršac i Požarevac.

Najnovije vesti