Počinje predizborna kampanja za parlamentarne izbore na Kosmetu

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu počela je u sredu i trajaće deset dana.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica rezervisano 20 poslaničkih mesta, od toga - deset zagarantovanih poslaničkih mandata pripašće predstavnicima Srba.

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu posle rata.

Svi dosadašnji izbori posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine održani su kao vanredni, a najduže su u klupama ostali poslanici koji su izabrani 2010. godine.

Dosadašnja vlada Ramuša Haradinaja najkraće se zadržala na vlasti, piše Kosovo onlajn.

Glasanje na Kosovu počeće 6. oktobra u 7 sati ujutro, a birački centri zatvoriće se u 19 sati.

Glasanje je omogućeno i "osobama sa posebnim potrebama", u koje se po pravilima Centralne izborne komisije (CIK) ubrajaju bolesne osobe ili osobe sa ograničenim sposobnostima zbog kojih ne mogu da izađu iz svojih domova.

Kao i osobe koje se nalaze u bolnicama, starije osobe u staračkim domovima, osobe sa smanjenim mentalnim sposobnostima koje se nalaze u zdravstvenim ustanovama, zatvorenici u zatvorima i pritvornim ustanovama, te one koji ne mogu da napuste kuću iz bezbednosnih razloga.

Određen je mobilni tim koji će posetiti sve osobe koje nisu u mogućnosti da tog dana izađu na birališta.

CIK je objavio da, prema preliminarnim podacima, pravo glasa ima 1.937.868 glasača, od tog broja 117.808 glasača nalazi se na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Obuka biračkih odbora počinje sledeće nedelje i održaće se u svakoj od opština na Kosovu.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Tokom izborne tišine, koja na Kosovu traje 24 sata pre početka izbora, zabranjen je svaki vid reklamiranja ili bilo kakvih stranačkih aktivnosti.

Kazne za one koji prekrše kodeks ponašanja koji je usvojio CIK su visoke i kreću se do nekoliko desetina hiljada evra.

Na sam dan izbora zabranjeno je davanje intervjua i izjava na udaljenosti manjoj od 25 metara od biračkog centra, a posmatranje izbora dozvoljeno je isključivo osobama akreditovanim od strane CIK-a.

Najnovije vesti