Počeli sedamnaesti Dani Vranja: Otvorena dva sajma i Letnji atelje Narodnog univerziteta

Tradicionalna manifestacija Dani Vranja, koja se u našem gradu održava sedamnaesti put, otvorena je u subotu Vranjskim planinarskim maratonom do planine Oblik.

U jutarnjim časovima u Gradskom parku u Vranju otvoreni su Etno sajam i Salon knjiga, kao i Letnji atelje, svi u organizaciji Narodnog univerziteta (NU)u Vranju.

Ova tri sajma trajaće do kraja manifestacije.

Direktorka NU Gordana Dimitrijević podestila je da je Etno sajam tradicionalna prateća manifestacija Dana Vranja, a da su preostale dve u organizaciji NU i te kako atraktivne.

"Ove godine imaćemo jednu zanimljivu radionicu u ponedeljak; okupićemo dvanaest žena i demonstrirati specifičan način rada na kanvas platnu.

To je nešto što unosi "svežinu" u odnosu na ono što smo dosad imali kao koncept Letnjeg ateljea", rekla je Dimitrijević.

U okviru Etno sajma mogu da se razgledaju, čak i kupe razne rukotvorine i etno predmeti - suveniri, nakit, drvenarija, kožna galanterija, umetnička dela, grnčarija, cveće, ručni radovi raznih zanatlija, etno garderoba, tkanje, vez i sl.

Prisutno je čak 27 izlagača i to ne samo Vranjanaca već i onih iz drugih krajeva Pčinjskog okruga, centralne Srbije i šire.

Prvi put u sklopu Letnjeg salona knjiga svoj štand ima Udruženje književnika Vranja.

Prisutno je desetak izdavača koji ljubiteljima književnosti nude primamljive popuste prilikom kupovine knjiga.

Žikica Dimitrijević, predsednik Udruženja književnika Vranja, naglasio je da je Salon knjiga prilika da se domaći pisci predstave matičnoj književnoj publici.

"Objavili smo dvadesetak knjiga naših članova u proteklom periodu i time se predstavljamo Vranjancima na ovom salonu.

Delimično će na našem štandu moći da se kupe i izdanja izdavača Clio", rekao je Dimitrijević za Vranje News.

U okviru Letnjeg ateljea umetnici su od jutarnjim sati krenuli sa radom, a ove godine ovaj atelje okupio je desetak umetnika, uglavnom iz Vranja.

Uglavnom je reč o duborescima i slikarima; ima amatera, ali i akademskih slikara.

Subotnji program nastavlja se sadržajima za najmlađe u Gradskom parku.

Od 18 sati glumci Pozorišta Bora Stanković izvešće predstavu Tri praseta, a u parku će biti prisutni i animatori koji će zabavljati najmlađe posetioce.

Defile folklornih ansambala gradskim ulicama planiran je za subotu od 18 časova, a za 19 časova zakazan je svečani prijem za članove folklornih društava u Gradskoj kući.

U večernjim satima, u Gradskom parku oni će imati svoj program od 20 časova, a nakon njih od 22 sata Vranjanci će moći da gledaju nastupe plesnih škola.

Najnovije vesti