Počela rekonstrukcija Baba Zlatine ulice

U Baba Zlatinoj ulici, u naselju Češalj, samom gradskom jezgru Vranja, počeli su radovi na rekonstrukciji.

U prvoj fazi radnici skidaju postojeću podlogu - kaldrmu.

Iz Službe za odnose s javnošću Grada Vranja saopšteno je u sredu da su jutros "počeli pripremni radovi".

"Oni će se realizovati u dve faze.

Prva faza podrazumeva rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže i realizuje se u okviru projekta Čista Srbija, sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Druga faza podrazumeva izgradnju atmosferske mreže, rekonstrukciju vodovodne mreže i saobraćajnice, odnosno postavljanje nove kaldrme", navodi se.

Ova faza biće realizovana sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Vranja.

Ukupna vrednost radova u drugoj fazi iznosi 27,9 miliona dinara sa PDV-om, od čega je učešće ministarstva 15 miliona.

Dužina saobraćajnice je 297 metara, a širina od tri do četiri metra.

Podsećanja radi, ugovor o rekonstrukciji ove ulice u aprilu su potpisali gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ugovor o realizaciji projekta, kojim bi naselje u Baba Zlatinoj trebalo da bude pretvoreno u ambijentalnu sredinu u istorijski važnom i turistički atraktivnom gradskom jezgru, odnosi na revitaliaciju, a više detalja biće poznato u narednom periodu.

Kada je u aprilu najavljena, gradonačelnik je kazao da je rekonstrukcija Baba Zlatine ulice od izuzetnog značaja, jer će "doprineti održivom razvoju kroz unapređenje turističke infrastrukture na teritoriji grada Vranja", te da je "proces valorizacije veoma važan za očuvanje kulturno-istorijskih objekata od turističkog značaja za grad Vranje".

Baba Zlatina

Baba Zlatina ulica nalazi se u nekadašnjoj Donjoj mali, a značajna je po tome što je u njoj živeo poznati srpski i najpoznatiji vranjski književnik Borisav Bora Stanković. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao prostorno kulturno-istorijska celina. Ulica je ime dobila po babi Bore Stankovića, babi Zlati, koja je o njemu brinula posle smrti roditelja.

Najnovije vesti