Počela izrada Vulinovog Zakona o vojsci

Vranje/Beograd - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u ponedeljak da Srbija ima "istorijsku priliku da od početka piše tako važan zakon kao što je Zakon o Vojsci Srbije".

- Da ga pišemo na način kako nama odgovara, zahvaljujući tome što smo doneli Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, kao i odluku o vojnoj neutralnosti države Srbije i Vojske Srbije - rekao je Vulin otvarajući prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Vojsci Srbije.

On je kazao da će se radna grupa "naslanjati na neke zakone koji su donošeni još iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, pa kasnije, Savezne Republike Jugoslavije".

- I stalno smo u nekim izmenama i dopunama, a ovo je prilika da napravimo zakon o sebi, a po sebi - rekao je ministar Vulin i dodao da, u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnost, ne moramo nikom da se prilagođavamo.

Ministar odbrane je istakao da "ne moramo da pravimo zakon za koji će nam aplaudirati bilo koji savez, neka druga vojska ili bilo koja druga država".

- Pravimo Zakon o Vojsci Srbije, koja treba da služi za odbranu naše zemlje i našeg naroda i ni za šta drugo.

Zahvaljujući donošenju političke odluke o vojnoj neutralnosti, koju je doneo naš vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić a podržala Narodna skupština, ovo je prvi put da možemo da donosimo zakon koji će regulisati isključivo Vojsku Srbije i to kako odgovara Vojsci Srbije.

To je istorijska prilika koju će Vojska Srbije iskoristiti - zaključio je ministar Vulin, koji je članovima Radne grupe dao i smernice za rad.

Sekretar Ministarstva odbrane Zoran Lazić, koji predsedava Radnom grupom, istakao je da telo čine najbolji pravnici u sistemu odbrane i da veruje da će uspešno odgovoriti na povereni zadatak.

Na dnevnom redu sastanka je razmatranje plana rada Radne grupe i svih elemenata i tehničkih detalja neophodnih za efikasan rad tog tela.

Najnovije vesti