Planski dokument za Prvonek

Važno je da akumulaciona brana Prvonek kod Vranja dobije planski dokument koji do sada nije imala i time će se utvrditi režimi i zone zaštite akumulacije, izjavio je u petak u Vranju pomoćnik ministra saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Đorđe Milić.

Na prezentaciji Prostornog plana akumulacione brane Prvonek u velikoj sali Skupštine grada, on je kazao da je „važno čuvati resurse, naročite vodne“, a da je Prvonek „dobar primer kako možemo da donesemo planski dokument i sprečimo neadekvatno korišćenje prostora, odnosno zemljišta“.

Po njegovom mišljenju, prednost akumulacije Prvonek je ta „što se nalazi u ređe naseljenom području, pa se zbog toga ne očekuje bili kakav konflikt između potreba stanovnika koji žive tamo i ponuđenih rešenja iz planskog dokumenta.

Ovim planom, objašnjava, na tom zemljištu može da bude zastupljena poljoprivreda, da se planiraju određene privredne aktivnosti.

- Na taj način, stvaramo koncept održivog razvoja. Vodimo računa da se ne naruši kvalitet vode, ali i tu vodu koja postoji kao strateška rezerva upotrebićemo za poljoprivredu, turističke, rekreativne svrhe.

To ne znači da je u planu da se omasovljuje turizam, da se tamo prave splavovi, već da mogu da se formiraju određeni kapaciteti koji će imati dimnezionisanu veličinu – pojasnio je Milić.

Javna prezentacija prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Prvonek, napomenuo je Milić, sprovodi se u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

- Akumulacija Prvonek nije tako ugrožena bespravnom gradnjom ili drugim aktivnostima u prostoru kao neke druge akumulacije u Srbiji.

Ovde smo boravili da sa predstavnicima lokalne samouprave i svim zainteresovanim fizičkim i pravnim licima, prezentujemo planska rešenja - istakao je pomoćnik ministra.

Stručni obrađivač projekta je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a nosilac izrade planskog dokumenta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najnovije vesti