Petru Sariću uručena Borina nagrada: Ništa nije, ali i jeste sadašnje i ovdašnje FOTO/VIDEO

Petru Sariću, književniku koji živi i radi na Brezovici, na Kosmetu, u četvrtak je u Vranju uručena Nagrada Borisav Stanković, jedno od najprestižnijih književnih priznanja u Srbiji.

Sarić je, primajući nagradu iz ruku Miroslava Cere Mihailovića, urednika Književne zajednice Borisav Stanković koja organizuje manifestaciju Borina nedelja i dodeljuje ovo priznanje, kazao da se "čitajući Nečistu krv, Koštanu ili Uvelu ružu učini da ništa nije sadašnje i ovdašnje, ali i da sve jeste".

"Može i da nam se učini da smo se obreli u prostoru i vremenu za koje smo mislili da su odavno nestali, a da smo upravo tu gde jesmo u današnjem danu i u današnjem Vranju.

Samo velika umetnička dela u stanju su da otvore naša čula za koja nismo znali da ih posedujemo.

Da vidimo nevidljivo, čujem nečujno, dodirujemo nedodirivo.

I tako se nađemo u Borinom svetu koji je odavno za nama, a koji postaje stvarniji od ovog u kom trenutno živimo.

Bora nam poput najvećih majstora pisane reči omogućava da se nađemo u tom milom vremenu, da se u njemu, i kada smo tužni i kada smo radosni, osećamo komotno, diveći se prizorima koji i danas, pod neverovatnom svetlošću, pulsiraju neizrecivom setom i dertom.

Jer nema leka za onoga ko je zdrav, a bolan", besedio je Sarić.

Prema obrazloženju žirija, kojeg su podsećanja radi činili prof. dr Milo Lompar (predsednik), te prof. dr Slađana Jaćimović i književnik Aleksandar Laković, nagrada je Sariću dodeljena za celokupan književni opus.

U obrazloženju je navedeno da je "Sarićev književni svet, pun emotivnosti, duboko zaronjen u prošlost i zavičaj".

"Sarićev pesnički opus utiče na jezik njegovih romana koji je poetizovan, slikovit, jezgrovit i lišen suvišnog.

Po svom lirizmu i psihološkim motivacijama postupaka junaka i po dramatičnim situacijama njihovih sučeljavanja, Petar Sarić je izraziti predstavnik one tradicijske linije srpske književnosti čiji je umetnički vrh oličen u delu Bore Stankovića", navedeno je između ostalog u obrazloženju žirija.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagrada pripadne Sariću, a apostrofiran je posebno njegov poslednji roman Klobuk iz kojeg je laureat Sarić pročitao jedan odlomak.

Miroslav Cera Mihailović kazao je u ime Književne zajednice Borisav Stanković da je ovogodišnja odluka žirija "održala dostojanstvo i nivo u vremenu u kome je sve devalviralo, pa i književne nagrade".

"S pravom mogu da kažem da je ovo najznačajnija književna nagrada u Srbiji koja se dodeljuje za prozu", rekao je Mihailović i potom pročitao tekst člana žirija Aleksandra Lakovića, sprečenog zdravstvenim razlozima da se ove večeri obrati publici na Borinoj nedelji.

Laković za Sarića konstatuje da je književna kritika saglasna da je ovaj pisac s razlogom proglašen najboljim pripovedačem u posleratnoj srpskoj književnosti.

"Književni jezik njegovih romana je poetizovan, slikovit, jezgrovit i lišen suvišnog, što je i inače bitno i moćno Sarićevo književno sredstvo, posebno kada pisac u isti mah imperativno želi biti nedvosmisleno jasan i nastoji dočarati sve staze, bogaze i rukavce jednog tako osetljivog bića kakav je čovek pred brojnim dilemama i društveno prelomnim trenucima", napisao je Laković.

U delu programa pod nazivom Bori u čast, kroz svojevrstan Pesnički mozaik ovo veče su svojim stihovima uveličali pesnici Slobodanka Mitrović, Veroljub Vukašinović i Nebojša Lapčević.

Za muzički intermeco u prelepoj atmosferi makerne sale vranjskog teatra bio je zadužen kavalista Dalibor Mladenović, dok je u spomen na Boru replike iz Stankovićevog dela Jovča kazivao dramski umetnik iz Vranja Dragan Stanković.

Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković, izrazio je nadu da će Borina nedelja 2022. godine biti organizovana u redovnom terminu od 23 do 29. marta.

Manifestaciju Borina nedelja je i ove godine pomoglo Ministarstvo kulture.

O Sariću

Petar Sarić rođen je 1937. godine u Banjanima, u Crnoj Gori. Romansijer je, pesnik i dramski pisac. Smatraju ga najboljim pripovedačem u posleratnoj književnosti srpskog juga. Autor je četiri zbirke pesama, te romana Veliki ahavski trg, Sutra stiže Gospodar, Dečak iz Lastve, Petruša i Miluša, Sara, Mitrova Amerika i Klobuk. Dobitnik je više vrednih priznanja - književne Nagrade Meša Selimović za roman "Sara", Vukove nagrade, Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije. Živi i piše na Brezovici, na Šar-planini. Sarić je prvi srpski pisac sa Kosova i Metohije koji je, posle Grigorija Božovića, objavljen u čuvenom Kolu Srpske književne zadruge.

Svi dobitnici

Književnu nagradu Borisav Stanković dobijali su: Milorad Pavić, Miroslav Josić Višnjić, Dragoslav Mihailović, Svetlana Velmar Janković, Danilo Nikolić, Milica Mićić Dimovska, Jovan Radulović, Slobodan Džunić, Radovan Beli Marković, Antonije Isaković, Pavle Ugrinov, Goran Petrović, Momo Kapor, Milovan Danojlić, Dobrilo Nenadić, Mladen Markov, Miroslav Toholj, Radoslav Petković, Žarko Komanin, Vladan Matijević, Voja Čolanović, Drago Kekanović, Petar Milošević, Nikola Malović, Milisav Savić, Dušan Kovačević, Grozdana Olujić, Branimir Šćepanović, Siniša Kovačević i Petar Sarić.

Najnovije vesti