Petnaest godina BAT-a: Proizvodnja u Vranju povećana za četiri puta (VIDEO)

British American Tobacco (BAT), najveći britanski investitor u Srbiji, proslavio je u utorak 15 godina uspešnog poslovanja od preuzimanja Duvanske industrije Vranje.

Svečanom obeležavanju jubileja u fabrici u Vranju prisustvovala je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, zajedno sa visokim predstavnicima kompanije, Sotirisom Kosturosom, generalnim direktorom kompanije BAT za Srbiju i Crnu Goru, i Ričardom Vredenbergom, direktorom fabrike BAT u Vranju.

Ova proslava bila je prilika za osvrt na izvanredne rezultate koje je BAT postigao od dolaska u Srbiju, ali i za predstavaljanje budućih planova, poput investicija, otvaranja novih radnih mesta i lansiranja novih modernih proizvoda na srpskom tržištu.

- Tokom ovih 15 godina u Srbiji naša kompanije je direktno uložila više od 270 miliona evra, od čega je više od 120 miliona evra uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike u Vranju, koja je postala proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma.

Naša kompanija trenutno angažuje oko 500 ljudi u Srbiji, ponosni smo što smo u poziciji da dodatno povećavamo broj zaposlenih.

Petnaestogodišnjica BAT-a Srbija već je obeležena ranije ove godine, predstavljanjem novog inovativnog proizvoda, uređaja za zagrevanje duvana, Glo, i to je još pokazatelj našeg poverenja u srpsko tržište.

I u narednom periodu nastavićemo sa trendom ulaganja i zapošljavanja i u drugim segmentima poslovanja na domaćem tržištu - rekao je Sotiris Kosturos, generalni direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru.

Ričard Vredenberg, direktor fabrike BAT Vranje, takođe je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima.

- Godišnja proizvodnja farbike u Vranju povećana je za četiri puta u poređenju sa početnim obimom, dok je prozvodnja orijentisana ka izvozu povećana sa početnih 3 odsto do skoro 30 odsto ukupne proizvodnje, uz dodatnu tendenciju rasta.

Zahvaljujući stalnoj modernizaciji i unapređenju prozvodnih procesa, naše postrojenje u Vranju postalo je jedno od najboljih u BAT grupi.

Posebno smo ponosni što smo nedavno proslavili još jedan značajan jubilej, pet godina bez incidenata ili povreda na radu, a to pokazuje da su zaposleni jedan od prioriteta u našoj kompaniji - rekao je Vredenberg.

Premijerka Ana Brnabić kazala je da je Srbija zahvalna kompaniji BAT što je imala poverenje u državu, a posebno se zahvalila zaposlenima u kompaniji što su, radeći, učinili mnogo i za državu Srbiju i za lokalnu samoupravu.

- Podatak da duvanska industrija uplaćuje 11 odsto ukupnih poreskih prihoda u budžetski sistem zemlje ukazuje na važnost ove industrijske grane za Srbiju.

Prema statistici, za sedam godina šest puta je povećan izvoz duvanskih proizvoda iz Srbije.

To je neobično važno za našu ekonomiju, a posebno nam bitno da su obe duvanske kompanije, Filip Moris i BAT, locirane na jugu Srbije, gde su i najpotrebnije.

Odajem počast BAT-u na 270 miliona evra investicija za 15 godina i 2 milijarde dinara poreskih prihoda.

Taj novac biće iskorišćeni za izgradnju novih puteva, bolnica i slično - rekla je Brnabićeva.

Od privatizacije Duvanske industrije Vranje 2003. godine, BAT je postao jedan od pionira direktnih stranih investicija.

Tokom proteklih petnaest godina kompanija je uplatila više od 2 milijarde u budžet Republike Srbije putem poreza i akciza, dok je prošle godine ovaj doprinos iznosio preko 280 miliona evra.

BAT je konstantno unapređivao svoje poslovanje i stoga je zauzeo snažnu i stabilnu poziciju na tržištu.

U ovom tenutku kompanija ima značajnu ulogu u tekućoj transformaciji duvanske industrije i jedan je od lidera u oblasti inovacija.

Pored orjentacije na poslovni uspeh, kontinuirani rast i brigu za lokalnu zajednicu, BAT ujedno doprinosi bruto domaćem proizvodu, kao i uravnoteženom regionalnom razvoju.

Najnovije vesti