Peti Piano summer u Vranju od 1. do 6. avgusta

Vranje će od 1. do 6. avgusta biti u znaku tradicionalnog Međunarodnog festivala klasične muzike „Piano summer“, koji se održava petu godinu zaredom i koji će okupiti svetski priznate instrumentaliste.

Piano Summer u svojoj petoj ediciji obeležava jedan važan muzički jubilej, 100 godina od smrti najistaknutinijeg predstavnika impresionizma u muzici, velikog francuskog kompozitora Kloda Debisija.

- Uz moto ovogodišnjeg festivala “Šta je video zapadni vetar...”, želimo da publiku u Vranju povedemo na svojevrsno muzičko putovanje.

Tako će ljubitelji muzike imati priliku da, uz svakodnevne koncerte i kroz niz predavanja posvećenih Klodu Debisiju, bolje upoznaju stvaralački opus ovog kompozitora – navode organizatori.

Posebna privilegija za vranjsku publiku biće prilika da uživaju u interpretacijama umetnika izvedenih na koncertnom klaviru marke Steingraeber, instrumentu nadaleko poznatom po svom plemenitom zvuku koji je svojevremeno oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge.

- Niz vrhunskih koncerata sa slobodnim ulazom predstavlja jedinstven poklon građanima Vranja i Srbije, čiji odziv i masovnost sa više od sedam hiljada posetilaca svake godine, pokazuju da vrhunski kulturni događaj s lakoćom pronalazi publiku i u manjim gradovima naše zemlje – kažu organizatori festivala.

Prvorazredni kulturni i umetnički događaj u jugoistočnoj Evropi u Domu vojske u Vranju 1. avgusta u 20 časova otvoriće umetnički direktor festivala, pijanista Zoran Imširović iz Nemačke.

Na festivalu, vranjska publika biće u prilici da čuje kompozicije Šopena, Šumana, Stravinskog, Prokofieva.

Ulaz je, kao i svake godine, besplatan, a koncerti će biti održani u Domu vojske sa početkom u 20 časova.

Progam festivala možete pogledati OVDE.

Najnovije vesti