Peta godina uspešnog rada vranjskog Boks kluba Srpska čast FOTO

Već petu godinu u Vranju funkcioniše i na takmičenjima beleži lepe uspehe jedini bokserski klub u gradu pod nazivom Srpska čast.

Trener uglavnom mlađih boksera koji treniraju u ovom kubu je Predrag Cvetković Trša.

Cvetković se boričakim veštinama bavi od 2004. godine.

Bio je član reprezentacije Srbije i Crne Gore, višesturki prvak države u kik boksu do 2007.

U karijeri je imao više od 200 mečeva, kada je 2016. godine potpisao ugovor sa Srpskom profesionalnom federacijom za klasični boks.

"Godine 2018. otvorio sam jedini bokserski klub u Vranju Srpska čast.

Imamo više od 60 članova, većinom takmičara, ali ima i rekreativaca.

Boksujemo ligu, imamo plan takmičenja za celu godinu.

Pojavljujemo se bukvalno na svakom takmičenju i prvenstvu", navodi Cvetković u izjavi za Vranje News.

On dodaje da rad kluba u velikoj meri pomažu privatnici, ali i Grad Vranje.

"Klub radi punom parom, zadovoljan sam kako sve funkcioniše.

Lično sam još uvek aktivan, boksujem, imam preko trideset profesionalnih mečeva i smatram da mogu da pomognem mladima i razvoju ovog sporta u Vranju.

Boks je plemenita veština, svi znaju da je ujedno i olimpijski sport koji ima tri udarca i milion kombinacija.

Kada je u pitanju moj odnos prema ovom sportu, mogu da kažem da boks obožavam, kada bih se opet rodio opet bih boksovao i sve bih isto uradio.

Jedan je od sportova koji doprinosi zdravom načina razmišljanja i života.

Važan je da se čovek isprofiliše u donošenju odluka, kako u ringu, tako i generalno u životu", kaže ovaj trener.

Cvetković upućuje poziv svim zainteresovanima da mogu doći u klub Srpska čast i trenirati boks ukoliko za to imaju afinitete.

Klub funkcioniše u Ulici Sutjeskinoj 34, preko puta Amama.

Treninzi su tri puta nedeljno (ponedeljak, sreda i petak) od 19 časova.

"Uslovi za treniranje su odlični.

Svaki trening je isplaniran i programiran prema uzrastu, od rekreativaca do takmičara", zaključuje Cvetković za naš portal.

Boks

Boks (franc. boxe, engl. boxing, to box) ili plemenita veština (omiljeno ime među njegovim ljubiteljima) je borilačka veština i sport u kojem dva učesnika slične mase udaraju jedan drugog svojim pesnicama u toku serije trominutnih intervala koji se zovu runde. I u amaterskom i u profesionalnom boksu takmičari, koji se nazivaju bokseri ili borci, izbegavaju udarce svoga protivnika, istovremeno pokušavajući da oni njemu zadaju udarac. Bodovi se dobijaju za čist, čvrst udarac (spoljnom stranom skupljene šake) u dozvoljenu oblast prednje strane protivnikovog tela iznad pojasa, pri čemu se udarci u glavu i torzo posebno vrednuju i cene. Borac koji dobije više bodova posle predviđenog broja rundi proglašava se pobednikom. Pobeda se takođe može steći ako se protivnik obori na pod ringa i ne uspe da se podigne dok sudija u ringu ne izbroji do deset (nokaut ili KO) ili ako je protivnik isuviše povređen da bi nastavio borbu (tehnički nokaut ili TKO). Pri beleženju postignutih rezultata u karijeri tehnički nokauti se broje kao nokauti i ubrajaju u ukupan broj nokauta koje je neki bokser postigao. Tehnički nokaut može da se desi u bilo kojem trenutku meča. Zbog činjenice da u boksu nije dozvoljeno protivnika udarati dok je na podu, te da postoje stroga pravila u koji deo tela i na koji način se sme udarati protivnik, boks se često naziva i plemenitom veštinom.

Wikipedia

Najnovije vesti