Periodika Gradske biblioteke od četvrtka bogatija za nove naslove

Biblioteka Bora Stanković u Vranju u saradnji sa Radomanom Irićem predstaviće u četvrtak 14. decembra u 12 sati prinovljen fond periodike povodom dana ove ustanove.

U pitanju je periodična i dokumentaciona građa koja predstavlja značajan segment kulturne, naučne i umetničke delatnosti našeg grada, pa samim tim i deo njegove istorije.

Zoran Najdić, direktor Biblioteke, rekao je da je "Radoman Irić kao dugogodišnji novinar, urednik više glasila i dopisnik nekoliko domaćih i stranih medija godinama vredno istraživao, prikupljao i arhivirao dokumentacioni materijal vezan, pre svega, za lokalnu izdavačku produkciju".

"Građa sadrži komplete novina, časopisa,
fotografije, press kliping (preko 1000 isečaka o Vranju i vranjskom kraju), zatim raritetne primerke desetak lokalnih novina i štampanih biltena (Tri tačke, Slobodna reč, Nova slobodna reč, Bujanovačke novine, Medicinar, Apotekarske novine, Info 017, Pčinja, Perspektiva …), nekoliko prvih i jubilarnih primeraka novina i časopisa, fabričke listove (Simpo,
Jumko, Koštana, Jedinstvo), i dr.

Prinovljena građa, jedinstvena po svom sadržaju, predstavlja informaciono bogatstvo i najbolji je hroničar zbivanja, ljudi i vremena jednog grada.

Direktne benefite ove saradnje će imati korisnici Biblioteke i šira stručna javnost kojima će biti omogućen pristup vrednoj bibliotečkoj građi i uvid u važne informacije iz istorije lokalne sredine.

Biblioteka nastavlja kontinuirani rad na stvaranju uslova za trajnu zaštitu i čuvanje
zavičajne kulturne baštine", dodao je Najdić.

Najnovije vesti