Performans ekološka Živa biblioteka u subotu na šetalištu u Vranju

Eekološka Živa biblioteku u Vranju biće održana u subotu 14. maja od 12 časova na centralnom gradskom šetalištu.

Biblioteka će predstaviti 10 knjiga ekoloških aktivista i aktivistkinja iz cele zemlje, od Beograda do Trgovišta, raznih profesija i generacija.

Performans će trajati tri sata i zainteresovani građani i građanke Vranja, kao i drugi aktivisti, biće u prilici da razgovaraju sa svakom knjigom posebno o stvarima kojima se "žive knjige" bave.

Učesnici/e Žive biblioteke u Vranju biće Olivera Milošević (Zeleni ključ) iz Niša, dr Dragana Đorđević, naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, iz Beograda, Anika Živanović, novinarka, Udruženje Tvrđava, Smederevo, Milenko Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija, Beograd, Minja Nikolić, penzionerka iz Temske (Stara planina), nezavisna odbornica u SO Pirot, a uskoro i poslanica "Moramo" u Narodnoj Skupštini.

Takođe i Desimir Stojanov, bivši predsednik MZ Rakita i borac protiv MHE, Marija Peternel, Udruženje Zeleni zid iz Niša (prvi durlanski parkić), Branko Mitov, penzioner i borac protiv zagađenja reka u Bosilegradu, Slađan Stojiljković, preduzetnik iz Vranja, porekolom iz Donjeg Stajevca, borac protiv MHE na rekama Pčinji i Tripušnici (Opština Trgovište) i Dragana Đorđević, učiteljica i ekološka aktivistkinja iz Vranja.

"Oni će u direktnom razogovoru sa zainteresovanima, ali i prolaznicima na šetalištu pričati o svojim iskustvima i o onome čime se oni bave: zaštita reka Stare planine ili reke Pčinje, zagađenje vazduha u Smederevu ili Surdulici, zagađenje zemljišta i voda od rudarenja u Bosilegradu ili od strane Rio Tinta, zagađenje reka od strane rudnika na teritoriji opštine Bosilegrad, izgradnja prvog durlanskog parka u Nišu, mreža ekoloških organizacija Jugo-istočne Srbije, udruživanje eksperata u Nacionalnu ekološku asocijaciju, pritisci na ekološke aktiviste, političko angažovanje nekih od ekoloških pokreta itd. U prilogu se nalazi flajer sa kraćim biografijama učesnika/ca", najavili su organizatori.

Živa biblioteka u Vranju je prva od osam koliko će ih biti organizovano u okviru malog međunarodnog projekta "Osnaživanje zajednice putem Živih bibloteka".

Generator je partner, a vodeća organizacija je češka organizacija Re-connect.

Finansira je Međunarodni Višegradski fond, koji podržava saradnju među zemljama Zapadnog Balkana i Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske.

Šta je Živa biblioteka

Živa biblioteka, kao inovativna metoda rada sa ljudima na podizanju svesti o marginalizovanim grupama, stereotipima, diskriminaciji itd. je nastala u Danskoj početkom 2000-ih. U Srbiji su žive biblioteke bile popularne 2013., 2014. Organizacija "Hajde da..." ih i danas organizuje. U živoj biblioteci knjige su ljudi raznih profila koji razgovaraju sa posetiocima i pričaju im o sebi. Uglavnom su to roditelji dece sa invaliditetom, osove sa invaliditetom, migranti, Romi, žene, žrtve porodičnog nasilja, predstavnici/e LGBT populacije, ali i ekoloski aktivisti itd.

Najnovije vesti