Pedagoški fakultet u Vranju neće povećavati školarine

Visina školarina na studijskim programima Pedagoškog fakulteta u Vranju, u školskoj 2023/2024. godini, ostaće ista kao i prethodnih školskih godina, odlučio je Savet fakulteta, postupajući po predlogu Nastavno-naučnog veća.

Tako će školarina na osnovnim akademskim studijama za obrazovanje učitelja i vaspitača i integrisanim akademskim studijama za obrazovanje master profesora tehnike i informatike koštati 60.000 dinara.

Školarina na master akademskim studijama za obrazovanje učitelja i vaspitača biće 80.000 dinara .

Samofinansirajuće studente na doktorskim akademskim studijama školarina će naredne školske godine koštati 120.000 dinara.

Članovi Nastavno-naučnog veća i Saveta Fakulteta su se prilikom donošenja ovakve odluke "rukovodili, pre svega, materijalnom situacijom stanovnika juga Srbije i problemom ubrzanog odliva mlađe populacije iz ovog dela zemlje".

"Namera je bila da se srednjoškolcima i mladima ukaže da na studije ne moraju da odlaze u druge gradove, gde su troškovi života znatno veći i odakle se najčešće nikad i ne vrate u rodno mesto, već da imaju mogućnost da, uz znatno manje troškove, ostanu da studiraju, a kasnije i žive i rade u Vranju.

S tim ciljem, odlučeno je da se ne prati trend povećanja školarina koji je aktuelan na svim drugim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, već da školarine na Pedagoškom fakultetu i u narednoj školskoj godini ostanu nepromenjene i među najpovoljnijima u Srbiji", saopšteno je sa vranjskog fakulteta.

Pedagoški fakultet, koji se nalazi u sastavu Univerziteta u Nišu, jedina je matična visokoškolska ustanova u Vranju i ove godine obeležava jubilej - 30 godina postojanja i uspešnog rada.


Najnovije vesti