PDD mora u koaliciju da bi i dalje upravljao Albanskim nacionalnim savetom

Vranje - Partija za demokratsko delovanje (PDD), politička stranka koja je dobila najveći broj glasova na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), te drugoplasirana Alternativa za promene (AP), imaće po 5 predstavnika u novom sazivu NSA, objavljeno je na sajtu Republičke izborne komisije (RIK).

Zbog nešto većeg broja glasova, PDD narodnog poslanika Šaipa Kamberija ima jači koalicioni potencijal.

Preliminarni rezultati RIK-a posle, obrade 94,75 odsto biračkog materijala, pokazuju da će Pokretu za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua (predsednika opštine Preševo) i Demokratskoj partiji (predsednika opštine Bujanovac) Nagipa Arifija pripasti po dva mandata.

Demokratska partija Albanaca (DPA) imaće jedno mesto u NSA.

PDD-u, da bi nastavio da vodi NSA, potrebno je koaliciono partnerstvo.

Oni su u Bujanovcu u vlasti sa DP i PDP, a sa DPA od 2018. godine vode savet i do nedavno su činili vladajuću većinu u Preševu, pišu Bujanovačke.

Kandidat PDD-a za drugi mandat na čelu NSA je Ragmi Mustafa.

Za većinu u savetu potrebno je 8 mandata, s obzirom na to da ima 15 članova.

Kada je reč o broju glasova, prema preliminarnim rezultatima iz RIK-a, nakon obrađenih 94,75 odsto biračkog tela i 97,2 odsto biračkih mesta, PDD ima 4.030 glasova (31,75 odsto), AP 3.697 (29,13 odsto), PDP 2.177 (17,15 odsto), DP 1.727 (13,61 odsto) i DPA 958 glasova (7,55 odsto).

Najnovije vesti