Parafiran ugovor o izgradnji vetroelektrane, Vranjancima jedan odsto od prodaje struje

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i direktor Windflow west doo Beograd Onur Gedik potpisali su u utorak 15. novembra Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji na realizaciji projekta izgradnje vetroelektrane Poljanica.

Reč je o drugoj fazi realizacije projekta vetroelektrane Grot i Oblik koja podrazumeva da se na području grada Vranja izgradi vetroelektrana nominalne snage 100 MW.

Projekat obuhvata teritorije katastarskih opština Trstena, Roždace, Dobrejance i Stance.

Reč je o selima na području grada Vranja.

Obaveza grada Vranja biće da pruži logističku podršku prilikom izrade planske i tehničke dokumentacije, dok će obaveza investitora biti da nakon izgradnje vetroelektrane gradu Vranju plaća naknadu u iznosu od jedan odsto bruto prihoda od ostvarene prodaje električne energije.

Vetropark treba da se prostire na površini od oko 486 ha na obroncima i vrhovima brda Grot, Oblik, Ravnjak, Gola čuka, Drenjak, Baltina čuka, Belanovački preslap, Gradište i Đuranica, piše E-kapija.

Kompanija Windflow West doo Beograd, prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), u vlasništvu je američkog SunFlow Holdinga (70 odsto vlasništva) i turske kompanije Vulcanus Enerji Yatirim Anonim Sikreti (30 procenata).

Kompanija je osnovana u maju prošle godine.

Za sada je planirano postavljanje 10 vetrogeneratora, od kojih će svaki imati snagu od 6 MW.

Četiri vetrogeneratora vezaće se na isti kabl kojim će se proizvedena električna energija transportovati do trafo stanice/razvodnog postrojenja.

Mesto priključenja vetroparka na distributivni sistem električne energije biće određen uslovima EPS-a, koji će biti izdati u proceduri izrade Plana.

Elaborat, koji je bio izložen na javni uvid u Vranju, izradio je Iveks plus doo iz Babušnice.

Najnovije vesti