Pantić povodom Borine nagrade: Piščeva dela stoje pred nama kao stalno otvoren tekst

Posebnu odgovornost osećam prema dosadašnjim dobitnicima ove nagrade, listom su to sve značajni i najznačajniji naši pripovedači skorijih vremena, izjavio je za Danas književnik Mihajlo Pantić, reagujući na odluku žirija Borine nedelje da mu dodeli Nagradu Borisav Stanković, jednu od najprestižnijih književnih nagrada u Srbiji.

"Obavezuje me, višestruko, činjenica da sam od sada u njihovom društvu, a ujedno ona u meni budi sećanje na mnoge od njih sa kojima sam bio prijatelj ili sagovornik, a koji, nažalost više nisu sa nama.

Neka nas zato ovogodišnja nagrada podseti i na njih, oni su nam zaveštali delo na kojem mi, današnji, zajedno sa praocem Stankovićem stojimo", rekao je on.

U Antologiji srpske pripovetke, koju je upravo priredio Pantić u tri toma 2005 godine, jedini pisac koji je u njoj zastupljen sa četiri pripovetke je Ivo Andrić, a odmah za njim, jedini pisac zastupljen sa tri je Bora Stanković, podsetio je.

"Narednih petnaest pripovedača imaju po dve, a ostali, do broja šezdeset, po jednu.

Mislim da to sasvim dovoljno govori o mestu koje Bora Stanković ima u tradiciji našeg nacionalnog pripovedanja, a posredno, i o mom odnosu prema delu tog pisca bez koga ni Ivo Andrić ne bi bio ono što jeste", podvukao je Pantić.

On je dodao da romani, pripovetke i drame Borisava Stankovića "stoje pred današnjim čitaocima i, posebno, tumačima književnosti kao trajno otvoren tekst koji je izdržao višestruku probu vremena".

"O tome svedoče i stalno nova izdanja piščevih dela, njihova nova kritička i akademska tumačenja, ekranizacije i pozorišne inscenacije koje su odavno postale deo nacionalnog repertoara", naveo je Pantić.

Književna nagrada Borisav Stanković Mihajlu Pantiću će, za njegovo celokupno stvaralaštvo, biti uručena 29. marta, na književnoj večeri u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

O stvaralaštvu ovog književnika tada će govoriti književni kritičar Gojko Božović.

Najnovije vesti