Pahomije neizvestan za Sabor SPC i izbor patrijarha

Prisustvo vladike vranjskog Pahomija, koji je nedavno oboleo od korone, neizvesno je za Sveti arhijerejski Sabor SPC zakazan za četvrtak, na kome će biti izabran novi patrijarh, 46. po redu.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru osim Pahomija neće prisustvati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbogmera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a kako je rečeno Tanjugu deo njih bitće smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika.

Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

To je do srede uveče trebalo da bude Jovan Radosavljević, devedesetčetvorogodišnji monah trenutno na službi u Vranju.

Odluka je međutim promenjena, pa će ime novog poglavara apostolskim žrebom izvući monah Matej iz Manastira Sisojevac.

Sabor će biti održan u četvrtak u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.

U 9 će biti održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajna za početak svakog Sabora.

Najnovije vesti