Pažljivkova smotra u Vranju: Oko 450 dece edukuje se o bezbednosti u saobraćaju

U Sportskoj hali u Vranju u petak je svečano otvoreno regionalno takmičenje Pažljivkova smotra 2023.

Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, kazao je na početku smotre da Agencija ove godine sprovodi mnogobrojne aktivnosti sa 71 lokalnom samoupravom, u kojima učestvuje preko 9.000 dece.

"Naša je ideja da decu, kroz aktivnosti koje se sprovode u okviru Pažljivka, naučimo bezbednom ponašanju u saobraćaju.

U Vranju danas imamo četvrtu regionalnu smotra po redu od dvanaest planiranih u Srbiji.

Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi na izuzetnoj saradnji i organizaciji smotre, ali i drugim opštinama koje su dovele decu", rekao je Stamatović.

On je dodao da je "veoma važno da edukacija o pravilnim navikama u ponašanju počne u najranijem periodu, kako bi deca izgradila stavove i kasnije bili bezbedni učesnici u saobraćaju".

"Agencija za bezbednost saobraćaja u narednom periodu planira unapređenje ove smotre, uključivanjem svih lokalnih samouprava", dodao je Stamatović.

Ivica Ristić, član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vranja, kazao je da je velika čast što je Grad Vranje drugu godinu zaredom domaćin ovog regionalnog takmičenja.

"Suština Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja je da do 2030. godine nema poginule dece i da se broj povređene dece u saobraćaju smanji na najmanju moguću meru", potencirao je Ristić.

Na Pažljivkovoj smotri u Vranju učestvuje oko 450 dece, predškolaca i učenika prvog i drugog razreda iz Vranja, Bojnika, Vladičinog Hana, Lebana, Surdulice i Trgovišta.

Najnovije vesti