Ovogodišnja 54. Borina nedelja posvećena Veri Cenić

Književna zajednica “Borisav Stanković” najavila je da će ovogodišnja 54. “Borina nedelja” biti održana malo drugačije zbog pandemije korona virusa i propisanih epidemioloških mera.

- Ove godine, stalno odlažući vreme održavanja manifestacije, kako se nisu stvorili uslovi za normalno odvijanje programa, pribegli smo alternativnom rešenju sa idejom da je posvetimo zavičajnim autorima, istaknutim članovima Književne zajednice.

Težišna tačka ove, 54. "Borine nedelje" jeste književna-umetnička percepcija osvetljavanja ličnosti i dela spisateljice i naučnog radnika Vere Cenić, jednog od osnivača "Borine nedelje".

Stoga je u našem izdanju objavljena obimom nevelika, mozaično koncipirana knjiga VERA, čiji je autor Sunčica Denić - navodi se u saopštenju Književne zajednice.

Zajednica je odlučila “da je više nego dovoljan razlog da u ovim neredovnim okolnostima ovogodišnju manifestaciju posvetimo našim savremenicima, pre svega jednom od retkih koga bi mogli nazvati personifikacijom grada, onome ko je obeležio sve ove godine njenog trajanja”.

- Onoj, koja je do poslednjeg daha ne tek živela sa manifestacijom već i živela za nju.

Ona je Vera Cenić!

Šta sve može da stane u ove dve dvosložne reči?

Upravo o tome svedoči obimom nevelika knjiga “Vera” koja je u četvrtak 26. novembra, na njen rođendan, u izdanju Književne zajednice izašla iz štampe.

Danas bi Vera Cenić obeležila 90-ti rođendan.

Ovoga puta to mi činimo, posvetivši joj ovu 54. "Borinu nedelju".

Skromno, posvećeno, da se ne zaboravi!

A Vera, verujemo, utekla od nas ovakvih, već pola godine bezbrižno ćaska sa Borom ne mareći za naše ovozemaljske nedaće i, po običaju, motri na nas sa visine - dodaje se u saopštenju.

Za nas u Književnoj zajednici “Borisav Stanković”, više već od jedne decenije, neredovne ili vanredne okolnosti predstavljaju prirodan ambijent za rad. Na to se navikla i srpska kulturna javnost koja prati naše aktivnosti. Više je od pola veka kako „Borina nedelja“ vranjskoj i srpskoj, nešto ranije i jugoslovenskoj kulturnoj sceni,neprekidno daruje vrhunske kulturne programe, ne samoknjiževnog sadržaja. Do danas, blizu sedam stotina - navodi se u saopštenju koje je potpisao Miroslav Cera Mihailović, predsednik UO Književne zajednice.

Najnovije vesti