Ovo su predstave koje će Vranjanci gledati na Borinim pozorišnim danima FOTO/VIDEO

Četrdeset prvi Borini pozorišni dani biće održani u Vranju od 21. do 28. oktobra ove godine pod sloganom "Od Sofke do Nejre", saopšteno je u petak na konferenciji za medije u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Selektor festivala Slobodan Savić otkrio je kao ekskluzivu koje će predstave u tom periodu moći da pogledaju ljubitelji pozorišta u Vranju.

To su predstava Nečista krv Narodnog pozorišta u Beogradu koju je po delu Borisava Stankovića režirao Milan Nešković; potom Tolstojeva Ana Karenjina Novosadskog pozorišta u režiji Dejana Projkovskog, te Pučina Branislava Nušića u režiji Egona Savina i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Takođe, publika će u zvaničnoj takmičarskoj selekciji moći da vidi i komad Ivanovo samoubistvo A.P. čehova koji je režirao David Alić u izvođenju Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine.

Predstava 64 Tene Štivičić u izvođenju ansambla pozorišta Atelje 212 u režiji Alise Stojanović takođe je u zvaničnoj selekciji, kao i komad Ako dugo gledaš u ponor Enesa Halilovića u režiji Zlatka Pakovića i izvođenju glumaca Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru.

U čast nagrađenih, izvan zvanične selekcije, poslednjeg dana festivala biće odigrana predstava Placebo koju je po tekstu Aleksandra Jugovića režirala Isidora Goncić u izvođenju Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici.

Prvog dana festivala, 21. oktobra biće obeležen Dan vranjskog pozorišta i domaći ansambl izvešće premijeru predstave Okamenjeno more po tekstu Velimira Lukića, a u režiji Stevana Bodrože.

Od ove godine prvi put se uvodi takmičarski karakter festivala u pravom smislu te reči, rekao je selektor Slobodan Savić.

Dodeljivaće se nagrade sa imenom "Borisav Stanković" i to u pet klategorija - za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu, kao i nagrada publike koja će nositi ime "Radoslav Radivojević", po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču ovog festivala.

Kako je rečeno nagrade će se sastojati od plakete i novčanog dela koji još uvek nije utvrđen.

Festival će imati stručni žiri od tri člana.

Imena su poznata, ali nisu obelodanjena jer sa predloženim kandidatima tek treba da se razgovara.

Selektor Savić kazao je samo da će jedan član biti reditelj, jedan glumac, a treći dramaturg, teatrolog ili književni kritičar.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da je budžet ovogodišnjeg festivala 5 miliona dinara.

Tri je obezbedio Grad Vranje, a po milion dinara Ministarstvo kulture i sponzori.

Milenković je naglasio da priprema festivala i obelodanjivanje selekcije tri meseca unapred predstavlja "novu vrednost" Borinih pozorišnih dana.

"Nadam se da će profesionalizam, iskustvo i ozbiljnost u pristupu selektora Savića doprineti da ovaj festival bude prepoznatljiv na pozorišnoj mapi Srbije.

Mi kao rukovodstvo grada Vranja imamo cilj da ovaj festival uvek maksimalno podržimo", rekao je Milenković.

Direktor Pozorišta Bora Stanković Nenad Jović naglasio je da je cilj aktuelnog menadžmenta teatra od starta bio da ovom festivalu "povrati stari sjaj".

" Siguran sam da ćemo ove godine sa značajnim budžetom, novim konceptom i novim selektorom to i uspeti.

Pozicioniraćemo festival na pozorišnoj mapi Srbije i učinićemo ga da bude rame uz rame sa Sterijinim pozorjem", rekao je Jović.

Umetnički direktor teatra Bojan Jovanović ukazao je na novi vizuelni identitet festivala koji su realizovali Vranjanci Dragan Dejanović, Milan Mihajlović i Marko Stamenković.

"Imamo i idejno rešenje glavne nagrade festivala, odnosno nagradu za najbolju predstavu", kazao je Jovanović.

Najnovije vesti