Ovo su mere Gradskog štaba za Vranje u vreme vanrednog stanja

Nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i proglašenja vanrednog stanja na celoj teritoriji Republike Srbije, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković doneo je odluku o stalnom zasedanju Gradskog štaba za vanredne situacije.

Takođe, na inicijativu gradonačelnika na sednici Gradskog veća doneta je odluka o formiranju Kriznog štaba koji će koordinirati između republičkih organa i Gradskog štaba i pratiti epidemiološku situaciju na teritoriji grada Vranja.

Gradski štab za vanredne situacije usvojio je na sednici u nedelju uveče niz zaključaka.

1. Naređuje se načelniku Gradske uprave da organizuje rad zaposlenih na neophodni minimum u organizacionim jedinicama Gradske uprave.

2. Naređuje se načelniku Gradske uprave da obezbedi dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, sredstava za higijenu i da preko svojih službenika obavlja redovno dezinfikovanje prostorija i objekata Gradske uprave. Takođe, potrebno je obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na svakom ulazu, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način u organizacionim jedinicama Gradske uprave u kojima zbog prirode posla dolazi veći broj ljudi.

3. Naređuje se načelniku Gradske uprave da u organizacionim jedinicama Gradske uprave u kojima zbog prirode posla dolaze veći broj ljudi, organizuje rad i ostvarivanje prava građana shodno preporukama Ministarstva zdravlja, kao i obezbediti sledeće:

- na svakih sat vremena potrebno je napraviti pauzu i za to vreme izvršiti higijenu radnih površina, kao i površina sa kojima korisnici usluga dolaze u kontakt;

- svi zaposleni zaduženi za održavanje higijene moraju da nose maske i rukavice za jednokratnu upotrebu na radnom mestu.

4. Naređuje se Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave i Odeljenju komunalne milicije da redovno kontrolišu sprovođenje preporuka, naredbi Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministastava i zaključaka Gradskog štaba za vanredne situacije posebno u delu rada ugostiteljskih objekata i da o tome obaveštava Krizni štab formiran od strane Gradskog veća koji će dalje informasati Gradski štab za vanredne situacije. Naređuje se Odeljenju za inspekcijske poslove da organizuje sastanak sa svim upravnicima zgrada kako bi se u svim stambenim zajednicama obezbedilo sprovođenje neophodnih mera na sprećavanju nastanka i širenja virusa.

5. Zabranjuje se rad svim sportskim objektima i sportskim kladionicama u cilju sprečavanja nastaka i širenja virusa COVID-19.

6. Zabranjuje se rad svih kafića, noćnih klubova i restorana na teritoriji grada Vranja, dok je samo dozvoljen rad otvorenih bašti kafića i restorana u vremenskom periodu od 8 do 16 časova uz obavezno pridržavanje bezbedne udaljenosti lica ne manje od 1 metra.

7. Nalaže se svim javnim i komunalnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Vranja čiji je osnivač Grad Vranje da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za higijenu i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Vranje. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.

8. Preporučuje se republičkim ustanovama i instutucijama, kao i svim privrednim subjektima koji posluju na teritoriji grada Vranja da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Vranje. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.

9. Da Zavod za javno zdravlje Vranje redovno prati epidemiološku situaciju na teritoriji grada Vranja i da sve relevantne analize i informacije dostavlja Kriznom štabu formiranom od strane Gradskog veća koji će dalje informisati Gradski štab za vanredne situacije.

10. Da JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja i saobraćajna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave organizuju sastanke sa svim prevoznicima koji obavljaju javni prevoz na teritoriji grada Vranja i da ih informišu o neophodnosti preduzimanja mera shodno preporukama Ministarstva zdravlja.

Takođe, potrebno je preduzeti i sledeće mere:

- vozač autobusa i kondukter moraju da nose zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u autobusu;

- predlaže se da se obezbedi dovoljan broj autobusa na frekventnim linijama kako bi se omogućilo nesmetan prevoz putnika na bezbednoj udaljenosti ne manjoj od 1 metra;

- kada stignu na poslednju stanicu vozač i kondukter moraju da obave provetravanje autobusa, operu i dezinfikuju pod autobusa i dezinfikuju sve rukohvate. Posle završenog čišćenja potrebno je da promene rukavice i stave nove.

11. Nalaže se svim direktorima javnih komunalnih preduzeća i ustanova na teritoriji grada Vranja (JP Vodovod, JKP Komrad, JP Parking servis, JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, JP Novi Dom, JP Uprava Banje, JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, JU Centar za socijalni rad, JU Sportska hala, JU Turistička organizacija, JU Istorijski arhiv 31. januar, JU Narodni univerzitet, JU Biblioteka Bora Stanković) da organizuju rad zaposlenih na neophodni minimum i da svim zaposlenima na rizičnim radnim mestima koji dolaze u kontakt sa korisnicima usluga obezbede zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.

12. Da Odeljenje komunalne milicije i komunalna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove u saradnji sa JKP Komrad obaveste prodavce na mlečnoj pijaci zatvorenog prostora da moraju da nose zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu kao i da se obezbedi i postavi sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvima na ulazu kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.

13. Nalaže se koordinatoru mesnih zajednica da stupi u kontakt sa poverenicima, zamenicima poverenika civilne zaštite i sekretarima mesnih zajednica da prate stanje na terenu i da o potrebi dostavljanja lekova hroničnim bolesnicima i penzionerima obaveštavaju Kancelariju za vanredne situacije u periodu od 8 do 16 časova na telefon 017/402-340, kao i Operativni centar Odeljenja za vanredne situacije u Vranju na telefon: 017/1985 koji ima uspostavljeno 24-časovno dežurstvo.

14. Formira se stručno-operativni tim za koordinaciju aktivnosti u slučaju potrebe za organizovanjem dostave lekova i osnovnih životnih namirnica starim licima na teritoriji grada Vranja, i to u sastavu Nemanja Jovanović, službenik u Kancelariji za vanredne situacije, Saša Pešić, pomoćnik gradonačelnika za seoske mesne zajednice i Aleksandar Đorđević, službenik u Odeljenju za privredu, ekonomski razvoj i građevinsko zemljište.

15. Nalaže se JU Centar za socijalni rad da preko Službe za zaštitu odraslih i starih lica, uspostave komunikaciju sa svojim korisnicima i da u slučaju potrebe za dostavljanjem lekova hroničnim bolesnicima obaveštavaju Kancelariju za vanredne situacije u periodu od 8 do 16 časova na telefon 017/402-340, a u periodu od 16 do ponoći na telefon Gradske apoteke:017/422-901, kao i Operativni centar Odeljenja za vanredne situacije u Vranju na telefon 017/1985 koji ima uspostavljeno 24-časovno dežurstvo.

16. Apeluje se na starije sugrađane da poštuju preporuke Vlade Republike Srbije koje se odnose na sledeće:

- često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.

- ukoliko imate više od 65 i više godina ne izlatite iz stana i kuće;

- izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

17. Apeluje se na sve građane da budu staloženi, da ne šire paniku i da se pridržavaju saveta i preporuka Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava.

18. Da Vatrogasno-spasilački bataljon pruži neophodnu pomoć Gradskom štabu za vanredne situacije u slučaju potrebe za dostavom lekova i osnovnih životnih namirnica.

19. Da Crveni krst Vranje pruži neophodnu pomoć Gradskom štabu za vanredne situacije u slučaju potrebe za dostavom lekova i osnovnih životnih namirnica.

20. Preporučuje se javnim beležnicima i predstavnicima Gradske izborne komisije da prilikom prikupljanja potpisa birača nose zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu i da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje i drugih nadležnih institucija. Prilikom skupljanja potpisa birača moraju da se nose zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu, kao i da se redovno obavlja higijena radnih površina kao i površina sa kojima korisnici usluga dolaze u kontakt.

Najnovije vesti