Ovako je bilo na slavi u Manastiru Sveti Stefan u Gornjem Žapskom FOTO

Došavši do zidina jerusalimskih i saznavši za mesto tvoje končine, kraljica Evdokija plačući je celivala zemlju nekad crvenu od tvoje krvi. Sazidavši prelepu crkvu, u slavu Tvorca Boga položi u nju tvoje svete mošti da bi vernici, videvši ih, pevali Bogu: Aliluja!
Stradalnik Hristov, koji se molio Gospodu da ne uzme za zlo dželatima koji ga kamenovaše i njegovo telo baciše da ga psi raznesu. No Gospodnja promisao drukčije htede.

Apostol i prvomučenik Hristov, beskompromisni borac za svedočenje istine i razobličavanje idolopoklonstva, toliko je poštovan u Srba da je i svetorodna loza Nemanjića, kojoj je zaštitnik bio upravo ovaj stradalnik i Sveti muž, kao prvo ime svakome od vladara imala za ime Stefan - Stefan Nemanja, Stefan Prvovenčani, Stefan Uroš, Stefan Milutin, Stefan Dragutin itd.

Jedan od poznatijih manastira u našoj Svetoj Crkvi, na području Eparhije vranjske, upravo je posvećen Prenosu moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, manastir Eparhije vranjske u selu Gornje Žapsko.

Isti je toržestveno i svečano proslavio svoju slavu, navode iz eparhije.

Najpre je u navečerje praznika, 14. avgusta, episkop vranjski Pahomije obavio čin osvećenja novosagrađene gostoprimnice, a nakon toga služio praznično bdenije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije.

Na bdeniju su pojale monahinje Svetostefanske obitelji.

Sutradan je služena sveta arhijerejska liturgija u ovom manastiru.

Episkopu je sasluživalo sveštenstvo i monaštvo eparhije, kao i gostujući sveštenomonasi iz manastira Sukovo (niška eparhija), manastira Jošanica (šumadijska eparhija) i manastira Lešje (kruševačka eparhija).

Za pevnicom, pored monahinja Svetostefanske obitelji, pevale su i monahinje iz manastira Lešje kod Paraćina.

Svetoj liturgiji prisustvovali su predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković sa saradnicima, gradska većnica za kulturu i verske zajednice Zorica Jović, komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa sa saradnicima i drugi predstavnici javnog života.

- Radost je bila videti mnoštvo naroda, hristoljubive vojske, pripadnika policije, sveštenstva i monaštva kao i mnoštvo male dece koje Gospod poziva da dolaze k' njemu.

Mnogi od prisutnih su se pričestili Svetim Tajnama Hristovim.

Na kraju liturgije, organizovana je svečana litija oko hrama, a po završetku litije episkop Pahomije obavio je čin blagosiljanja koljiva i slavskih kolača koje su za ovu priliku pripremile sestre Svetostefanske obitelji, sa nastojateljnicom igumanijom Jefremijom na čelu, kao i kum ovogodišnje slave Bujanovčanin Staniša Cvetković sa porodicom.

Za sledeću godinu se za kuma prijavio Dragan Đorđević iz Vranja.

Prazničnu besedu sabranim vernicima, sveštenstvu i monaštvu, na kraju liturgije proizneo je Episkop Pahomije, ukrepljujuće govoreći o životu i stradaniju Svetog Stefana, o pravilnom podržavanju svetim mučenicima i kako se trebamo ugledati na njih - navode iz eparhije.

Sestrinstvo manastira, sa igumanijom Jefremijom na čelu, kao i ovogodišnji kumovi, za sve prisutne priredili su trpezu ljubavi.

Najnovije vesti