Ovako će gimnazija u Vranju proslaviti 140 godina postojanja FOTO/VIDEO

Program obeležavanja 140 godina Gimnazije Bora Stanković u Vranju počeće u ponedeljak 14. juna takmičenjem u besedništvu o temi Od Agore do instagrama, izjavila je u petak direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković.

Program će se potom nastaviti 21. juna kada će na sceni Pozorišta Bora Stanković gimnazijalci izvesti predstavu Ljubav, nove navike, panika.

Program obeležavanja značajnog jubileja gimnazije predstavljen je u petak na konferenciji za novinare povodom 140 godina najstarije vranjske škole.

Rečeno je da će svečana akademija sa temom Velikani govore biti održana na Vidovdan 28. juna, takođe u vranjskom pozorištu.

Istog dana u večernjim satima u Galeriji pozorišta biće otvorena izložba Vranjska gimnazija 1881 - 2021.

Već 7. jula programom je predviđen koncert akapela grupe Famos iz Novog Sada.

Kraj avgusta rezervisan je za izložbu slika Aleksandra Đorđevića pod nazivom Iz sobe u kutiju, iz kutije u sobu, koja će biti otvorena u Galeriji Narodnog muzeja.

Enciklopedija znamenith ličnosti vranjske gimnazije biće promovisana u septembru, dok će se kompletan program obeležavanja jubileja završiti u oktobru organizovanjem književne večeri, s obzirom na to da je oktobar mesec knjige.

Nela Dimitrijević, profesorka srpskog jezika i književnosti, istakla je da pozorišna predstava gimnazijalaca predstavlja dokumentarni teatar, kao i da je kuriozitet što su učenici sami pisali scenario.

Ona je dodala i da će svečanom akademijom Velikani govore biti predstavljeno stvaralaštvo sedmorice velikana koji se nalaze na bareljefu pročelja gimnazije i najavila nastup Olivera Njega.

Tomislav Simonović, autor izložbe Vranjska gimnazija 1881 - 2021 predstavio je njen sadržaj.

Svi programi u okviru obeležavanja značajnog jubileja Gimnazije Bora Stanković biće organizovani u skladu sa epidemijskom situacijom.

Direktorka škole Suzana Mišić Stanković zahvalila se rukovodstvu Grada Vranja na podršci.

JOVIĆ: Gimnazija održava renome

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović potencirala je značaj jubileja, ne samo za ovu srednjoškolsku ustanovu, već i za grad Vranje.

"Sam broj godina postojanja kao i značaj Gimnazije Bora Stanković dovoljni su razlozi da lokalna samouprava i rukovodstvo grada podrže obeležavanje velikog jubileja. Od 1881, od kada je vranjska gimnazija počela sa radom u zgradi Pašinog konaka, do današnjih dana postiže izuzetne rezultate. O tome svedoči činjenica da je većina nekadašnjih gimnazijalaca danas na izuzetno bitnim radnim mestima, funkcijama. To su inženjeri, doktori, ekonomisti, pravnici, naučni radnici. Takođe, želim da izrazim veliko zadovoljstvo što naša gimnazija nosi ime Bore Stankovića, velikog književnika, po kome je Vranje prepoznatljivo, a koji je i sam bio đak vranjske gimnazije", naglasila je Jović.

Ona se zahvalila rukovodstvu škole i zaposlenima koji se trude da održe renome koji je gimnazija oduvek imala.

"Gimnazija će uvek imati podršku lokalne samouprave, kako u smislu tekućih potreba, tako i svega ostalog neophodnog za realizaciju nastave", istakla je ona.

Najnovije vesti