Otvorilo se klizište u Mečkovcu (FOTO)

U subotu 24. marta oko 16 časova, Komunalnoj policiji Grada Vranja prijavljeno je klizište pored lokalnog puta u selu Mečkovac.

Prema rečima načelnika Komunalne policije Ivice Taškovića, ekipe su izašle na teren i u saradnji sa JP Vodovod obezbedile deo ugroženog puta.

Tašković je za zvaničan gradski sajt rekao da je „omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja, ali napominje da je neophodan oprez“, jer se saobraćaj odvija samo u jednoj kolovoznoj traci.

Ovaj kraj nije nepoznat po klizištima.

Podsećanja radi, oko 150 miliona kubnih metara zemlje, koja je u noći između 17. i 18. februara 1977. godine krenula sa Oblika iz susednog Grota, sa lica zemlje zbrisala je 11 od tadašnjih 16 mahala, pa su se i ostaci kuća našli pod vodom u selu Jovac.

Klizište u Jovcu, srećom, nije odnelo ni jedan život.

Međutim, 58 porodica je ostalo bez igde ičega.

Oni su naseljeni u obližnjem, ravničarskom selu, Stubal, gde je njihovo naselje nazvano – Jovačko.

Erozija tla je te 1977. trajala nekoliko dana, a zemlja koja je pokrenuta mogla bi da, poređenja radi, ispuni 150 fudbalskih stadiona.

Za svega četiri dana, usled rascepina i pukotina dubokih između 100 i 200 metara, sile prirode pregradile su tok Jovačke reke i stvorilo se Donje Jovačko jezero dugačko 1,5 km, široko 200 metara, a duboko više od 10 metara.

Posle klizišta, u selu Jovcu nadomak Vladičinog Hana, u Jovačkoj klisuri, nastala su tri predivna jezera - Jovačko, Crkveno i Živkovo.

Najnovije vesti