Otvoreno pismo NSNP zameniku gradonačelnika: Potrebno je da se čuje glas mladih

Iz Udruženja mladih Naš svet naša pravila u Vranju u utorak su se otvorenim pismom obratili Milanu Iliću, zameniku gradonačelnika Vranja, ukazujući na probleme sa kojima se susreću pripadnici populacije mladih na području grada.

Pismo objavljujemo u celosti.

"Poštovani gospodine Iliću, obraćamo Vam se ispred udruženja mladih Naš svet, naša pravila, koje se od 2018. godine zalaže za poboljšanje položaja mladih u Vranju, povodom Vašeg imenovanja za zamenika gradonačelnika koji se bavi resorom kulture i omladine.

Prvenstveno, želimo Vam sreću u Vašem radu u nadi da ćete biti uporni u borbi za bolji položaj mladih u Vranju.

Ovim putem želimo da Vas podsetimo na trenutan položaj mladih u Vranju, na naše najveće probleme i potencijalne načine rešavanja istih.

Pre svega, na osnovu naših dosadašnjih istraživanja o položaju i potrebama mladih, nažalost, 85 odsto mladih želi da napusti naš grad.

Više od polovine mladih kao glavni motiv za odlazak iz grada navodi bolji životni standard, na drugom mestu je potraga za poslom (oko 25 odsto mladih) i obrazovanje (12,1 procenat).

Kao najveće probleme, mladi u Vranju prepoznaju nezaposlenost (52,6 odsto) i zdravstveni sistem (39,5 odsto), a sledi nedovoljno prilika za razvoj znanja i veština (35,6 procenata) i korupcija i kriminal (29,9 odsto).

Mladi u poslednje vreme vrlo često ukazuju na probleme mentalnog zdravlja kao i na vršnjačko nasilje, pogotovo u digitalnom prostoru i nedovoljne podrške u ovoj oblasti.

Naše udruženje već duže vreme zagovara osnivanje Savetovališta za mlade koje bi pružalo podršku mentalnog zdravlja mladih, a dok ovo savetovalište ne dobije institucionalno rešenje, mi kontinuirano pružamo psihološku podršku mladima u vidu besplatnih psiholoških sesija sa stručnjakinjama u ovoj oblasti.

Mladima u Vranju je neophodan prostor u kojem bi imali prilike za razvoj i aktivaciju.

Osim gradonačelnika Vranja koji je naglasio potrebu osnivanja ovakvog prostora, novi premijer Miloš Vučević je to takođe naglasio i u svom ekspozeu.

Nadamo se da će za vreme Vašeg mandata ovakav jedan prostor, po standardima mladih, biti otvoren i u Vranju.

Osim omladinskog centra, potrebno je da se čuje glas mladih.

Iako načelno postoji, Savet za mlade nije funkcionalan i ne odražava autentičan glas mladih.

Njegov rad nije dovoljno javan ni inkluzivan, te na ovaj način želimo da istaknemo potrebu reforme Saveta za mlade.

S obzirom na to da će na narednoj sednice Skupštine grada biti reči o novom mandatu Saveta za mlade, apelujemo da ovaj Savet mora da bude inkluzivan, što znači da treba da uključi sve relevatne aktere omladinske politike, poput udruženja mladih i za mlade, ali i mlade iz svih društvenih kategorija (srednjoškolce, studente, mlade roditelje, NEET mlade, mlade iz osetljivih društvenih grupa, mlade sa invaliditetom, mlade pripadnike nacionalnih manjina itd) kako bi se obezbedila adekvatna reprezentativnost i legitimitet ovog važnog tela.

Da bi se mladima pružila prilika za razvoj, mora da im se pruži prostor i u gradskom budžetu.

Srećni smo što su, nakon naše zagovaračke kampanje, prvi put dodeljivana sredstva iz gradskog budžeta udruženjima koja se bave mladima, i sa ovakvom praksom i treba da se nastavi.

Međutim, da bi ovakva udruženja mogla da budu održiva i da u svojim programima uključe veći broj mladih, treba povećati ova sredstva i dati priliku za razvoj snažnog omladinskog civilnog društva u našem gradu.

Najzad, u ovakvom kratkom formatu nije dovoljno ispisati sve ono sa čime se mladi suočavaju u našem gradu, te Vas shodno tome pozivamo da Vaša vrata, na Vašu inicijativu, budu uvek otvorena za mlade.

Kontinuirani dijalog i saradnja je neophodna kako bismo zajedno pristupili rešavanju problema mladih i u konačnici učinili Vranje grad po meri mladih", navodi se u otvorenom pismu Udruženja mladih Naš svet, naša pravila.

Najnovije vesti